Това е копие от поправения протокол на Костантин Луков. Снимки Лина Главинова

Това е копие от поправения протокол на Костантин Луков. Снимки Лина Главинова

Председателят на Общинския съвет Константин Луков е поправил незаконно протокол №37 по точка 12 от дневния ред на проведено заседание на местния парламент на 30-и януари 2018 година. Това заяви общинският съветник от СЕК Константин Бачийски. Той показа копие на документа, подписан от Луков. "Поправката е извършена на 13-и февруари след изтичане на седемдневния законов срок за това, което вече е закононарушение", твърди Бачийски. Новият протокол е на базата на становище на областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков, носещо дата 12-и февруари 2018 година.

Става въпрос за докладната записка на прокуриста на "Медицински център III Бургас" ЕООД - д-р Христо Димитров за намаляне на капитала на дружеството, след като Община Бургас продаде собствеността си в него. Решението за продажба на шестетажната сграда на Медицинския център бе взето на септемврийската сесия на ОбС. Съветниците гласуваха парите от сделката да бъдат предоставени на универститет "Проф. д-р Асен Златаров" за довършване на сградата на Факултета по медицина.

За да бъде финализиран процеса обаче, трябва да бъде намален и капитала на дружеството. Това трябваше да стане на сесията през януари. За да бъде приета докладната, тя трябваше да получи гласовете на квалифицирано мнозинство. Въпреки петте пъти прегласуване направено от председателя на ОбС Костантин Луков, докладната не събра нужните гласове. "За" бяха 38 съветници, 0 "против" и 2 "въздържал се". 11 съветници не участваха в гласуването.

На 12-и февруари областният управител Вълчо Чолаков изпраща становище на Костантин Луков с мотиви: "... когато собственика на капитала е един правен субект - Община Бургас, която управлява своите дялове чрез Общински съвет, решението следва да се счита за прието при формиране на обикновено мнозинство съобразно правилата на специалния закон ЗМСМА". На базата на това становище Луков прави поправка на протокола от сесията на 30-и януари, с което излиза, че ОбС е гласувал "за" намаляне капитала на дружеството и докладната е приета.

"Няма да искаме оставката на Луков, очакваме той сам да си я подаде", заяви независимият съветник Ангел Божидаров.

"И Луков, и кмета Николов са подложени на голям натиск. Нека Бойко Борисов да ми отговори: Има ли корупция в Община Бургас", заяви Георги Дражев - съветник от НФСБ.

Според тримата - Бачийски, Дражев и Божидаров, сделката с продажбата на "Медицински център III Бургас" ЕООД е незаконосъобразна, защото не е направена чрез предварително обявен търг и е нарушена Наредбата. Решението за това бе взето на сесията на ОбС в края на септември.

"Ние не сме против продажбата, а против начина по който тя се направи. Така Община Бургас беше ощетена с няколко милиона", смята Дражев.

Група граждани са подали жалба за незаконосъобразността на решението на ОбС в съда. След като писмото е прехвърляно от Административния съд към ВАС, то е върнато отново в Бургас и Окръжният съд трябва да се произнесе по него.

Междувременно сделката с продажбата на шестетажната сграда на Медицинския център е изповядана в края на 2017 година.

От Община Бургас отказаха коментар по темата.

Председателят на ОбС Константин Луков не отговаря на обажданията, за да обясни действията си.

Продават част от медицински център в Бургас

ОбС бламира отпускането на над 3 млн. лв. за Факултета по медицина

Галерия