Става въпрос за имоти в промишлена зона Победа. Снимки Областна управа

Става въпрос за имоти в промишлена зона Победа. Снимки Областна управа

Областният управител на Бургас Пламен Янев събра собственици на имоти, заради опит за затваряне на улица. Преди броени дни в Областна управа постъпва сигнал за издадена забрана за достъпа до законно изградени частни имоти, заради незавършена процедура за придобиване на собственост на улици от Община Бургас. Улиците се намират в промишлена зона „Победа" и са частна собственост на фирма „Черноморски бряг" ЕАД.

През 2003 година същата фирма продава над 10 имота в квартала. Собствениците твърдят, че сделките са сключени с всички налични документи при влязъл в сила устройствен план, а върху имотите си те изграждат сгради и съоръжения при спазване на законовите норми. Оказва се обаче, че Община Бургас и фирма „Черноморски бряг" ЕАД не са завършили процедурата по промяна собствеността на обслужващите към имотите улици. По този начин те остават частна собственост. Към момента улиците се използват по предназначение, въпреки че представляват незавършен строеж, който не е въведен в експлоатация. Това става причина РДНСК да издаде заповед, с която забранява „достъпа и ползването на неприетия по установен ред строеж: Обслужващи улици".

 В сигнала си до областния управител собствениците изразяват възраженията си против въпросната заповед и притесненията си, че затварянето на улицата застрашава не само бъдещето на повече от 10 фирми, но и съдбата на над 150 служители. „Не следва институциите ДНСК, РДНСК – Бургас и Община Бургас да задълбочават проблема, а да го решават", коментираха на срещата гражданите. Въпросните улици се ползват активно не само от собствениците, служителите и клиентите, но също от гражданите и гостите на Бургас. Те са удобна връзка между два от натоварените булеварди – „Тодор Александров" и „Индустриална", като улесняват достъпа и до много други обекти в района.

В края на срещата беше обсъден вариантът Община Бургас да отчужди предвидените за улици площи, както и други правни възможности за осигуряване на временен достъп до имотите. Въпреки че няма преки правомощия по този казус, областният управител Пламен Янев заяви готовност да продължи да съдейства между засегнатите страни, държавните органи и Община Бургас.

Галерия