Сред отличените бе писателят и поет Недялко Йорданов

Сред отличените бе писателят и поет Недялко Йорданов

Областният управител на област Бургас Мария Нейкова отличи с грамоти общественици, които с дейността си поддържат духа на обществото буден и жив, които със своя обществен принос утвърждават националното ни самочувствие и ни карат да се чувстваме горди от постиженията им. Отличията бяха връчени в навечерието на Деня на народните будители.

Събитието се провежда за втори път в историята на Областна администрация Бургас и е по инициатива на областния управител.

"Щастлива съм, че инициативата по повод 1 ноември, която започнах миналата година, продължава и днес. Аз силно вярвам, че човекът без човек не може, че вдъхновението да успяваме, да сме добри, идва от нечий пример", приветства емоционално присъстващите областният управител Мария Нейкова и допълни, че съвременните будители ги има и днес за щастие на Бургас, България и света.

Отличени с почетна грамота на областния управител на област Бургас са:

- хорова школа "Милка Стоева" за принос в утвърждаването на хоровото изкуство и активна творческа дейност и във връзка с 75-годишнината на школата.

- Симеон Димитров – режисьор, поет, преводач и преподавател, създател на специалността "Актьорско майсторство" в бургаското музикално училище, за принос към развитието на бургаския културен живот, дългогодишна творческа дейност и постижения с млади хора, за  и по повод 80-годишния му личен юбилей.

- Недялко Йорданов – име превърнало се в синоним на Бургас, по повод 60-годишната му творческа годишнина в театъра и за принос в развитието на бургаския културен живот, издигане авторитета на града, дългогодишна творческа дейност, активна гражданска позиция и утвърждаване на словото, ценностите и на българския език.

- Лъчезар Томов – ученик в 4 клас в ОУ "Васил Априлов" - Бургас – за изключителни постижения на национални и международни олимпиади по математика и издигане престижа на Бургас. През учебната 2021/2022 г. е спечелил 33 отличия, сред които: Първо място на Олимпиада по математика в Югоизточна Азия 2021, Първо място в Тайландската международна математическа олимпиада, Златен медал и награда „Легенда на турнира“ за получени два диамантени и един златен медал за три поредни години от Тайванската олимпиада и много други.

- Мария Димиева – учител, ръководител на Център за подкрепа на деца и семейства в град Малко Търново, но най-вече учител по човешки добродетели. Години наред ежедневно тя дава път и надежда на деца с уязвимости от района на Малко Търново, като насърчава любознателността им, мотивира ги да учат и да се развиват, насърчава тяхното професионално развитие, възпитава ги в разбиране, добрина и съчувствие. От всичко това не са изключени и техните семейства.

- Весела Христова – пенсиониран учител за принос към образованието и просветата, иновативни подходи в преподавателската дейност, активна работа в сферата на гражданското образование на учениците, възпитание в толерантност, родолюбие и човешки ценности.

- Камелия Станева – психолог и университетски преподавател. Отдава от свободното си време напълно доброволно, само по силата на личните убеждения, че всяко дете има право на образование, топлина и добра дума. След работа пътува до Малко Търново, където се грижи за деца, непосещаващи училище, за деца със специални образователни потребности, жертви на насилие и живеещи в семейства с насилие. Помага и на майките им, като ги учи как правилно дас е грижат за децата си.

- Народно читалище "Димитър Полянов - 1862" Карнобат - по повод 160 години от учредяването му и за изключителен принос и всеотдайност в културата и читалищната дейност.

- Народно читалище "Ангел Величков - 1902" в село Росен, община Созопол – по повод 10 години от учредяването му и за изключителен принос и всеотдайност в културата и читалищната дейност.

- Грамоти за достойно представяне на XII Национален събор на народното творчество в Копривщица'2022 и популяризиране на регионалното фолклорно богатство и традиции получиха всички читалища от 7 общини от Бургаска област, които представиха региона на Събора.

Галерия