Гглавен инспектор Николай Николаев (вдясно) и кметът на Созопол Тихомир Янакиев прерязаха лентата на тържествена церемония. Снимка ОД на МВР Бургас

Гглавен инспектор Николай Николаев (вдясно) и кметът на Созопол Тихомир Янакиев прерязаха лентата на тържествена церемония. Снимка ОД на МВР Бургас

Сградата на пожарната в Созопол е обновена по проект и бе открита с официална церемония днес. Ремонтът на участък "Пожарна безопасност и защита на населението" в Созопол е етап от проекта "Информирани, обучени и екипирани", който се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция.

Проектът е изпълняван в последните няколко месеца от представители на крайморската община и турската страна, като освен реновиране сградата на противопожарната служба в Созопол, са закупени два високопроходими автомобила, както и лични предпазни средства и техника за доброволните формирования в Созопол и огнеборците. Предстои ремонт на сградите на пожарните служби в Бургас и Малко Търново, като следващи етапи на проекта, които предстои да приключат до края на 2020 година.

Началникът на Първа противопожарна служба – Бургас главен инспектор Николай Николаев, отговарящ за Участък ПБЗН – Созопол, благодари на генералния консул на Турция в Бургас - Селен Гюзел за оказаната подкрепа, като си пожела и нови възможности за бъдещо сътрудничество.

"България е наш приятел, съсед и съюзник. Програмата за трансгранично сътрудничество е една от важните сфери за съвместните отношения, като до сега партньорствата са били по десетки проекти в областта на туризма, образованието и околната среда. Сегашният проект обаче поставя на преден план подходите, насочени към здравето и живота на хората, като това се явява и вид солидарност в борбата с пандемията, обхванала целия свят", каза по време на церемонията генералният консул на Република Турция в Бургас Селен Гюзел.

Своите благодарности и впечатления от бързата реализация на действията по подобряване работната среда на созополските огнеборци, както и по екипирането им за работа в рискови ситуации, изразиха кмета на Община Созопол - Тихомир Янакиев и кмета на Община Сюлоолу - Мехмет Орманкъран.