Обновяването на стадиона ще стане след учредяване право на ползване от страна на БФС. Снимка Община Царево

Обновяването на стадиона ще стане след учредяване право на ползване от страна на БФС. Снимка Община Царево

Предстои обновяване на градския стадион в Царево. Дейностите са съгласувани с местния футболен клуб и са изцяло в полза на гражданите, съобщиха от общинската администрация в отговор на тиражирани твърдения от страна на независим общински съветник, касаещи ремонта на стадиона.

От една страна община Царево ще стартира изпълнение на реконструкция на помощното футболно игрище, ще бъде монтирано осветление покрай основния футболен терен и изграждане на фитнес съоръжение на открито, а от друга след партньорство с Български футболен съюз ще бъде направено основно обновяване на големия футболен терен, включващо изграждане на поливна система и подмяна на тревната настилка и др.

Община Царево проведе обществена поръчка за дейностите, които тя ще възложи за изпълнение по малкия футболен терен, фитнеса и осветлението като всеки момент ще започне работата на избраната фирма изпълнител.

В ход е и процедурата за партньорство с БФС, като след изпълнение на всички законови изисквания и срокове, предстои одобрение от Общински съвет и учредяване на право на ползване, за да стартира и тази част от ремонтните дейности по основния стадион.

С ремонта и обновяването на тренировъчния футболен терен БФС и Община Царево имат за цел да осигурят съвременни условия за провеждане на тренировъчен процес по футбол за активно занимаващите се с футбол - деца, юноши и девойки от Царево и от съседните населени места на общината. Срокът за проектиране и изпълнение на този обект е 6-8 месеца след учредяването на правото на ползване, чието гласуване предстои на сесия на Общински съвет Царево на 28-ми април 2023 г.

Процедурата е строго регламентирана в Закона за физическото възпитание и спорта и са спазени всички изисквания като е представена и подробна инвестиционна програма с видове дейности и срокове за изпълнение.

"Твърденията на независимия общински съветник по повод ремонта на стадиона и процедурата с Български футболен съюз са неверни, но и опасни, защото поставят под риск тази сериозна инвестиция и обновяване на футболния терен. Въпросният независим общински съветник прави опит да трупа политически дивиденти в предстояща предизборна кампания, но тези действия са вредни за гражданите на общината", заявиха още от Общината.