АГ болницата ще получи европейско финансиране за проекта си

АГ болницата ще получи европейско финансиране за проекта си

Варненската СБАГАЛ "Проф. д-р Димитър Стаматов" ще получи апаратура и 190 300 лева. Ръководството на здравното заведение е кандидатствало за финансиране на ремонтни дейности по процедура "Мерки за справяне с пандемията". С почти пълно мнозинство Общинският съвет във Варна даде съгласието си лечебното заведение да участва с проект по Оперативна програма "Региони в растеж", чийто бенефициент е Министерството на здравеопазването.

СБАГАЛ "Проф. д-р Димитър Стаматов" ще получи безвъзмездно близо 190 300 лева, с които ще бъдат обособени изолирани помещения за бременни пациентки и родилки с COVID-19. Предвижда се реновиране на болничните стаи и санитарните помещения към тях, както и обновяване на коридорите на петия и деветия етаж. На тези два етажа ще бъде изградена също нова система за медицински газове.

Отделно от това ще бъде закупена медицинска апаратура и медицинско оборудване, което включва изолационни носилки за остри заразни заболявания, кислородни бутилки от 10 и 40 литра, пациентски монитори, реанимационни пациентски легла – легла за интензивна грижа, електрокардиографи, ехографи, както и системи за препозициониране на пациенти/мобилни или фиксиращи системи за повдигане и преместване на пациенти и системи за комплексно управление, контрол и обезвреждане на болнични отпадъци чрез микровълново обеззаразяване.

В качеството си на принципал, Община Варна декларира, че лечебното заведение разполага с необходимия финансов ресурс за изпълнение на дейностите, както и че, ако е необходимо, такъв ресурс ще бъде осигурен от Общината. Към настоящия момент АГ болница няма просрочени задължения към своите контрагенти, включително към персонала. Предвидено е авансово плащане в размер на 35% от стойността на проектното предложение, което ще улесни изпълнението на проекта.

Съветниците се съгласиха при необходимост да бъде осигурено заемообразно финансиране от страна на Община Варна в размер до 190 246 лева, което по-късно ще бъде възстановено от оперативната програма.