Дейностите ще стартират от началото на новата учебна година. Снимка Община Бургас

Дейностите ще стартират от началото на новата учебна година. Снимка Община Бургас

Десет бургаски училища са одобрени и ще получат средства за разкриване на иновативни технологични центрове, специализирани кабинети за практическо обучение и съвременна образователна среда за своите възпитаници. Дейностите ще стартират от новата учебна година по три национални програми на Министерството на образованието и науката - "Изграждане на училищна STEM среда", "Осигуряване на съвременна образователна среда" и "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот". Сред одобрените са ПГМКР "Свети Никола" и СУ "Св. св. Кирил и Методий".

Специализирани кабинети ще бъдат създадени по програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" в Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", в която ще бъде изграден кабинет по корабоводене, което ще включва ремонт на кабинета и оборудването му със софтуер и тренажор за рулеви.

В СУ "Св. Св. Кирил и Методий" ще работят по програма за привличане на родителите като активни участници в училищния живот чрез изграждане на доверие, уважение и екипност между родител, ученик и учител. Дейностите включват различни активности като спортни празници, съвместни посещения на различни културни забележителности, игри сред природата, участие в музикални програми, посещение на работното място на родителите и запознаване с извършваните от тях професионални дейности.

Тези проекти са в синхрон с усилията на Община Бургас в последните години за създаване на съвременни условия и за въвеждане на иновативни методи на обучение в бургаските учебни заведения.