ОбС - Бургас избра и архитект Петър Статев за представител на местния парламент в комисията. Снимка Архив Черноморие-бг

ОбС - Бургас избра и архитект Петър Статев за представител на местния парламент в комисията. Снимка Архив Черноморие-бг

Общинският съвет в Бургас отхвърли искането за предоставяне безвъзмездно 1 500 дка от територията на община Бургас на община Камено с 47 гласа "за". Докладната записка бе входирана от кмета на община Бургас Димитър Николов по искане на областния управител Стойко Танков. Той инициира процедура по промяна на землищната граница между землището на град Камено и землището на бургаския квартал "Долно Езерово", представляваща граница между община Бургас и община Камено, с искане за изразяване на становище и определяне на представител за участие в комисия по реда на чл.43, ал.1, т.3 от Закона за кадастъра и имотния регистър.

Въпросната землищна граница между двете общини минава през територията на "Лукойл Нефтохим".

На свое заседание членовете на Постоянната комисия по устройство на територията в ОбС - Бургас изразиха несъгласието си с направеното искане. "Изказваме несъгласие с промяната на землищната граница, защото това е в противоречие с чл. 11, ал. 3, точка 1 от Наредбата. Тази територия от 1 500 дка представляват едва 18,5% от рафинерията "Лукойл Нефтохим". Ако докладната бъде приета, ще се загуби равнопоставеността на общините Камено и Бургас", обяви мотивите за решението на комисията нейният председател архитект Петър Статев.

Върху част от тези 1 500 дка е разположена рафинерията. Нефтозаводът се простира върху терени на двете общини - Камено и Бургас. Това създава допълнително затруднения при съгласуване на процедури за изграждане на нови инсталации на територията на рафинерията. Това по всяка вероятност е и причината от община Камено да поискат промяна на землищната граница, която обаче ще доведе до загуба на 1 500 дка от страна на община Бургас.

Първите едромащабни топографски карти (ЕТК)М1:5000 за територия на землищната граница между град Камено и квартал "Долно Езерово", изработени през 1959 г., преди съществуването на Нефтохимическия комбинат, показват наличието на ниви и мери. Следващата емисия ЕТК са изготвени през 1981г и отразяват производствената площадка на изградения към този момент Нефтохимически комбинат и сградите в него. Землищната граница на картите от 1981г. е различна от тази отразена в ЕТК от 1959г. Според картите от 1981 г. по-голямата част от Нефтохимическия комбинат попада в землището на град Камено. Малка част от него попада в границите на землището на квартал "Долно Езерово", в резултат на извършено разширяване на комбината.

Към 1989 г. във връзка с възстановяване на собствеността са определени землищни граници, съответстващи на границите към момента на създаване на ТКЗС, тъй като отговарят на тези преди колективизацията. Границата между двете землища е отразена като спорна. Определянето на местоположението на границата е станало с допълнително назначена за целта комисия с актуализация от 1991 г.. Взето е принципно решение да се възстанови границата от 1959 г., т.е. към момента на колективизацията.

При изработването на кадастралната карта, границата между двете землища е пренесена механично от картата на възстановената собственост (КВС), като по този начин разделя територията на производствената площадка в две землища.

За територията на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД има изработен ПУП-ПРЗ, одобрен със Заповед № РД-09-20/04.03.2013г. на Областен управител на област Бургас, обхващащ цялата територия на площадката и в двете общини, без да е актуализирана землищната граница.

По така направеното предложението за изменение на съществуващата граница между двете землища, границата преминава изцяло по границите на одобрения ПУП, с което частично се различава със землищната граница по ЕТК от 1981 г. При процедиране на това предложение и евентуално изменение на границата на общината ще доведе до съществени последици, тъй като територия с площ от над 1 500 дка ще премине от община Бургас към община Камено.

По време на дебатите съветниците от различните политически сили изразиха несъгласието си с предоставяне на терена от община Бургас на община Камено.

"Решението няма да се хареса на община Камено. Няма основание да си променяме землищната граница. Подкрепете я единодушно, защото това ще е знаково решение", призова кметът на община Бургас Димитър Николов.

Съветниците отхвърлиха искането на предоставяне на терена с 47 гласа "за". Те единодушно избраха архитект Петър Статев за представител на ОбС в комисията по реда на чл.43, ал.1, т.3 от Закона за кадастъра и имотния регистър.