Целта е да се ремонтират улици с подменена подземна инфраструктура. Снимка Архив Черноморие-бг

Целта е да се ремонтират улици с подменена подземна инфраструктура. Снимка Архив Черноморие-бг

Общинският съвет на Бургас подкрепи искането на кмета на Общината Димитър Николов в инвестиционната програма на ВиК да бъдат включени 22 улици, на които да бъдат подменени водопроводните тръби в рамките на календарната година, за да може след това да бъдат асфалтирани със средства от бюджета. Списъкът ще бъде изпратен на председателя на Асоциацията по ВиК - Бургас и на ВиК - Бургас за включването им в инвестиционната програма и в дневния ред на предстоящото общо събрание на Асоциацията.

В списъка влизат следните улици: "Климент Охридски", "Ивайло", "Патриарх Евтимий", "Шейново", "Пробуда", "Македония", "Христо Фотев", "Цар Самуил", "Дебелт", "Мария Луиза", "Гладстон", "Цар Асен", "Оборище", "Асен Златаров", "Юрий Венелин", "Иван Богоров", "Странджа", "Екзарх Йосиф", "Митрополит Симеон", "Славянска", "Д-р. Нидер", "Индустриална", "Петко Задгорски", "Атанасовско езеро", "Константин Величков", "Перущица", "Шар планина", "Одрин".

"Тази администрация, която ръководя, винаги се е отнасяла с отговорност към средствата от бургаските данъкоплатци. Затова отново заявявам, че нямаме намерение да прахосваме пари и да ремонтираме улици с неподменена подземна инфраструктура не само в града, а и в общината. На места има не 30, а 40 и 50-годишни тръби. Ежедневно на няколко места в града възникват ВиК аварии. ВиК не се ръководи от Община Бургас. Ако досега аз изпращах писма с молба, сега ще мога много по-солидно, с гласовете на Вас, общинските съветници, да внеса списъка с улиците на Бургас, които се нуждаят от спешен ремонт. На първо място в дългия списък сме извели улиците, за които отговаряме многократно на жалби и за тях са внесени подписки от граждани, домоуправители, фирми. Да, ние имаме готовност като Община да внесем за гласуване в местния парламент този спешен списък с улици, които да бъдат ремонтирани в рамките на година. Средства ще намерим. Но няма да ремонтираме улици, които са с неподменена подземна инфраструктура! Колкото по-бързо ВиК постави нови тръби на тези локации, толкова по-бързо ще влезе Общината, за да ремонтира отгоре, ще реагираме на секундата", това заяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на заседанието на местния парламент, докато се разглеждане входираната от него докладна записка и преди гласуването й.

Целта на искането на кмета Николов е да се предвиди финансов ресурс в "Бюджет‘2021" за обновяване на тези улици, където ВиК има готовност да извърши най-напред подземната работа, а после Общината да преасфалтира и изгради нови тротоари отгоре. Така няма да се правят излишни харчове, както и няма да се налага ремонтирана улица отново да бъда разкопана заради ВиК аварии или за подмяна на водопреносната мрежа.