Съветниците от Комисията по транспорт и морско дело подкрепиха докладната. Снимка Лина Главинова

Съветниците от Комисията по транспорт и морско дело подкрепиха докладната. Снимка Лина Главинова

Съветниците ще гласуват таксите за ползване на стая в ученическото общежитие на новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. Цените са предложени в докладна записка на Йорданка Ананиева - зам.-кмет по образование в Община Бургас, която бе разглеждана на изнесеното заседание на Комисията по транспорт и морско дело, което се проведе на остров "Света Анастасия".

Корпус - общежитието в гимназията за учебната 2018/2019 година разполага с 28 стаи, от които 12 единични стаи, 5 стаи с 2 легла, 2 стаи с 3 легла, 2 стаи за хора с увреждания, 1 апартамент, обща кухня – 2 броя, перално помещение – 2 броя, стая за самоподготовка – 2 броя и общ леглови капацитет 34 легла. Стаите са разположени на втори и трети етаж на общежитието. За следващата учебна година предстои да бъдат ремонтирани първи и четвърти етаж.

Настанените в общежитието ученици ще използват общите помещения – кухня, перално помещение и стая за самоподготовка, безплатно.

Държавният образователен стандарт за издръжка на един ученик в общежитие е в размер на 1 437 лева, за издръжка на група в общежитие – 8 016 лева и за институция – 19 000 лева. Разходите за издръжка на дейността включват обезпечаване на общежитието с педагогически и административен персонал, разходи по поддръжка на сградата и дейността и разходи за консумативи. Предполагаемият общ размер на разходите за общежитието е 89 340 лева, а предполагаемата държавна субсидия, която може да бъде осигурена от началото на 2019 година е 75 874 лева. Настоящите месечни такси са определени на база на предварителните разчети и необходимият допълнителен ресурс за нормалното функциониране на общежитието към Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. За самостоятелна стая ще се плаща по 60 лева, за двойна стая - по 50 лева, за тройна стая - по 40 лева, за апартамент - 130 лева. Приходите от наема ще остават в бюджета на гимназията.

Съветниците прецениха, че предлаганите цени са разумни и подкрепиха със седем гласа "за" докладната. Тя ще бъде разгледана и гласувана на сесията на ОбС в края на август.