Всичките 43-ма съветници, които бяха на извънредната сесия, гласуваха за докладната на кмета Иван Портних. Снимки Пресцентър ОбС Варна

Всичките 43-ма съветници, които бяха на извънредната сесия, гласуваха за докладната на кмета Иван Портних. Снимки Пресцентър ОбС Варна

Общинският съвет във Варна подкрепи Община Варна за започване на процедура по придобиване на държавен имот, върху който да бъде построена нова сграда на емблематичната математическа гимназия "Д-р П. Берон". Предложението на кмета на Варна Иван Портних получи подкрепата на всичките 43 общински съветници, участвали в гласуването на днешното извънредно заседание на местния парламент.
Желанието е Общината да получи безвъзмездно близо 14,2 дка от държавата, които да обедини със свой съседен парцел с площ 7,7 дка. Така ще се осигурят близо 22 дка, необходими по норматив за строителството на нова училищна сграда.
Теренът е в района на техникумите и има потенциала да се превърне в образователен кампус, като част от усилията на местната администрация за утвърждаване на Варна като град на знанието. Финансирането на строежа ще бъде осигурено от правителството. По предварителни разчети проектът ще струва между 10 и 12 млн. лева.
Съветниците одобриха и предложението за започване на работа по установяване на двустранни отношения с Охрид, Република Македония. Те дадоха също съгласието си Община Варна и израелският град Хайфа да подпишат Меморандум за сътрудничество и разбирателство, който ще бъде основа за насърчаване на партньорството в областта на високите технологии, биотехнологиите, медицината и здравеопазването, туризма, спорта, културата и др.
Общинският съвет разреши и участието на район "Одесос" в съвместен европроект с провинция Трабзон от Турция, която е водещ партньор. Ако проектът получи одобрение от Брюксел, ще бъде подписан договор за побратимяване на варненския район с община Сайкара в турската провинция.  

Галерия