Проектът за бюджет на Варна бе обсъден и на заседание на Комисията по бюджет и финанси. Снимка Пресцентър община Варна

Проектът за бюджет на Варна бе обсъден и на заседание на Комисията по бюджет и финанси. Снимка Пресцентър община Варна

Общинският съвет на Варна ще гласува проекта за бюджет на морската община на редовната си сесия, която е насрочена за 31-и яунари. Варна ще има рекорден бюджет през настоящата година от 393,7 млн. лева. Увеличението спрямо първоначалния бюджет за 2017 г. е със 123 млн. лева. Приходите и разходите са по-високи и с 45 млн. лева в сравнение с актуализираната в края на миналата година финансовата рамка, която възлизаше на 348,7 млн. лева.

Очакваните местни приходи в бюджета са в размер на 267,2 млн. лева, а постъпленията от делегирани от държавата дейности – 126,5 млн. лева.

Основните приоритети през тази година са превръщане на Варна в град на развитието и град на знанието. Морският град - дестинация за 4 сезона, остава другата голяма цел за администрацията. Същевременно местните данъци и такси през 2018 г. ще бъдат запазени.

Увеличение на средствата има почти по всички пера. Най-голям дял заемат разходите по функция "Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда" - 162,7 млн. лева, следвана от функция "Образование" - 118,6 млн. лева. За здравеопазване са заделени 19,5 млн. лева, за социално подпомагане и грижи ще бъдат изразходвани 15,6 млн. лева, а за почивно дело, култура и религиозни дейности - общо 16,8 млн. лева.