От години природозащитници работят за опазването и съхраняването на Атанасовското езеро и неговите обитатели

От години природозащитници работят за опазването и съхраняването на Атанасовското езеро и неговите обитатели

Общественият съвет ще обсъди планирането и прилагането на природозащитни мерки в Атанасовско езеро, мониторинга на въздействието им върху екосистемата, положителните примери от последната година, но и да разберем какво се случва със солници, в които спира солодобива (случаят Улчин, Черна гора) или се развива успешно (солници Червия, Италия). Заседанието е планирано за днес, 25-ти ноември.

В последните месеци в северната част на Атанасовско езеро се изпълняват консервационни дейности, свързани с възстановяване на 3 големи земни диги с обща дължина 6000 м, които ще позволят подобряване на водната циркулация и ще осигурят по-добри условия за гнездене на птиците. Но тежката работа предизвика много коментари, затова за екипa на проект "Лагуната на живота" е важно да информира заинтересованите страни за важността на тези дейности и да даде пространство за дискусия по темата.

Съветът е неформална структура с консултативна роля за устойчивото развитие на Атанасовско езеро, който заседава веднъж годишно и събира всички заинтересовани страни. Членове на Съвета са представители на държавната и местна власт като Община Бургас, Областна администрация Бургас, РИОСВ Бургас, научни, обществени и екологични организации, риболовни и ловни дружества като Българска академия на науките, БДЗП, Зелена Странджа и др., както и бизнес структури като "Черноморски солници" АД, "Летище Бургас" и др.

Галерия