Равнец е най-засегнатото бургаско село. Снимка Архив Chernomorie-bg

Равнец е най-засегнатото бургаско село. Снимка Архив Chernomorie-bg

Обществен съвет ще решава каква техника ще получат 250-е семействата, които пострадаха сериозно от проливните дъждове и последвалите наводнения в бургаските села Равнец и Братово. Съветът вече е учреден и в него влизат 28 души, сред които кметовете на двете населени места - Христо Колев - на Равнец и Стефка Аладжова - на Братово. За председател на Съвета е избран Никола Славов, а за секретар - Сийка Атанасова.

Съветът ще определи критериите, по които ще бъде разпределена бялата техника, която ще се купи. "Може с приоритет да бъдат младите семейства или възрастните. Това ще го решат членовете на Обществения съвет. Те трябва да решат и какъв ще е таванът на сумата за съответната техника, която ще се купи и ще носят финансова отговорност за разходването на средствата", казаха за "Черноморие" от пресцентъра на Община Бургас.

На първо време ще бъдат купени хладилници, бойлери, фурни. Парите за тях са от националната благотворителна кампания на БЧК. До този момент са събрани 218 000 лева. Общественият съвет, на който съпредседател е и националния омбудсман Мая Манолова, реши сумата да се разпредели по следния начин - 75% за засегнатите домакинства в община Камено и 25% - за семействата в община Бургас.

Община Бургас получи 54 500 лева за закупуване на техника. С тези пари на първо време ще разполага и Обществения съвет на Равнец и Братово.

"Парите сигурно няма да стигнат за всички. Когато се събере допълнителна сума, тя също ще бъде предоставена на Съвета", уточниха от Община Бургас. Тя е разкрила сметка за набиране на средства за пострадалите в двете населени места. Всеки желаещ да помогне, може да преведе пари - Община Бургас, Банкова сметка за дарения - IBAN: BG08SOMB91308424151744, Банка - "Общинска банка" АД, BIC: SОMBBGSF, вид плащане: 445100, основание: Подпомагане на бедстващо население.