Конкурсът се организира от Община Бургас. Снимка Архив Черноморие-БГ

Конкурсът се организира от Община Бургас. Снимка Архив Черноморие-БГ

Община Бургас ще подари телефон "iPhone X" на автора на най-доброто лого за новата Професионалната гимназия за компютърно програмиране и иновации, която трябва да отвори врати наесен. Общинският съвет в морския град даде "зелена светлина" за откриването на училището. В него ще се изучава английски и немски език и ще се подготвят специалисти в професионално направление "Компютърни науки", професия "Програмист", специалности "Програмно осигуряване" и "Приложен програмист", със срок на обучение 5 години и прием след завършен седми клас.

В него ще се изучават съвременните програмни езици Java, C, C++, JavaScript, .NET. В учебните програми ще бъде заложено придобиването на знания и умения за обектно ориентирано програмиране в алгоритмите и структурите от данни, в областта на разработване на софтуер и уеб дизайн, технология на програмирането, системи за управление на бази данни, интернет програмиране. Учениците ще придобият специфични знания и умения в сферата на роботика, изкуствен интелект, хардуерен дизайн, кибер сигурност, облачни технологии.

Обучението ще се осъществява в обособен образователен кампус, отговарящ на най-новите световни стандарти - с учебен корпус, общежитие, помещение за учебна фирма и програмиране. След приключване на обучението си учениците ще получат диплома за средно образование, сертификат за владеене на чужд език и документ за професионална квалификация по компютърни науки, съответно за "програмист" и "приложен програмист".

Документите за разкриването на учебното заведение трябва да бъдат одобрени до март от Министерството на науката и образованието. След това ще бъде обявен конкурс за избор на директор и ще бъде назначен екип от преподаватели, които ще обучават бъдещите програмисти. През първата година издръжката на училището ще бъде поета от Община Бургас, докато гимназията не премине на делегиран бюджет от министерството.

В тази връзка от Община Бургас организират конкурс за лого на учебното заведение.

В него няма ограничения за възраст и образование на участниците. Всеки, който има идея, трябва да я визуализира и изпрати като предложение.

От кандидатите се очаква да изработят проект на лого във векторен и png формат; да представят цветен и черно-бял вариант на изображението на български и английски език; да изпратят предложението си на следния адрес: [email protected], с копие до: [email protected], в срок до 17:00 часа на 16-и февруари 2018 година.

Получените предложенията ще бъдат оценявани от жури, съставено от представители на някои от най-големите ИТ компании в България, които ще бъдат част от Училищното настоятелство на Гимназията. Журито ще излъчи петте най-добри проекта в срок до 19-и февруари 2018 г.

Одобрените от журито предложения ще бъдат качени в сайта на Община Бургас - www.burgas.bg. Чрез електронно гласуване ще се определи победителят, а именно кандидатът, събрал най-много гласове. Периодът за гласуване е от 20-и февруари до 5-и март 2018 година, включително.

Спечелилият конкурса за изработване на лого на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации ще бъде обявен на 6-и март, след обработка на резултатите от електронното гласуване.

Наградата за победителя, избран чрез електронното гласуване в сайта на Община Бургас, ще бъде "iPhone X".

Други четирима участници, освен победителя, чиито предложения са номинирани от журито и са получили най-много гласове, също ще получат награди.