Съветниците подкрепиха и двете докладни записки на администрацията. Снимки Лина Главинова

Съветниците подкрепиха и двете докладни записки на администрацията. Снимки Лина Главинова

Община Бургас иска от държавата имоти в местността "Ченгене скеле", за да изгради Рибарско пристанище с европейски средства. Общинският съветници дадоха зелена светлина на искането на Общината на извънредна сесия днес. За да се възползва от възможностите на "Програма за морско дело и рибарство", Общината трябва да разполага с имота. За това кметът на Бургас Димитър Николов входира докладна записка в местния парламент. С нея той предлага на ОбС да приеме решение за отправяне на искания до Министерски съвет на Република България за безвъзмездно прехвърляне в полза на Община Бургас на правото на собственост върху недвижими имоти – държавна собственост, находящи се в местностт "Ченгене скеле", в землището на квартал "Крайморие", както и за учредяване на безвъзмездно право на строеж върху морското дъно в полза на Община Бургас, за изграждане на специализиран пристанищен обект "Рибарско пристанище", ведно с прилежащата му инфраструктура и брегозащитни съоръжения в акваторията на Черно море.

Целта на искането е посредством създаването на съвременни условия да се популяризира рибарството и съхраняването му като занаят с традиции в региона. Там ще бъде изграден културно-туристически комплекс "Ченгене скеле" с етнографски характер в местността "Ченгене скеле".

След като подкрепиха докладната записка, съветниците гласуваха и втората точка от дневния ред на извънредната сесия. Тя е за кандидатстване от страна на Община Бургас с проектно предложение за изграждане на покрита лодкостоянка в местността "Рибарско пристанище" (бивша местност "Ченгене скеле") за финансиране по процедура чрез подбор на проекти BG14MFOP001-1.009 "Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки" по "Програмата за морско дело и рибарство" 2014-2020 (ПМДР).

Община Бургас стартира подготовка на проектно предложение в сектор "Инвестиции насочени към изграждане и/или модернизация на покрити лодкостоянки", който позволява инвестиции както в съществуваща, така и в нова инфраструктура по цялото крайбрежие на Черно море. Предоставянето на безвъзмездна финансова помощ по процедурата не покрива изграждането на нови пристанища.

Допустимите дейности и разходи за финансиране са строително – монтажни работи за изграждане или осъвременяване на покрити лодкостоянки и доставка, инсталация, тестване и въвеждане в експлоатация на съоръжения и/или оборудване за подобряване на безопасността на рибарите. Максимално допустимият размер на безвъзмездната финансова помощ е 800 000 лева.

Проектното предложение на Община Бургас включва изграждане на покрита лодкостоянка в акваторията западно от местност "Рибарско пристанище": І етап за специализиран пристанищен обект за обслужване на риболовните дейности - място за временно укритие на риболовни кораби (закрита лодкостоянка) и ІІ етап за рибарско пристанище и УПИ VІІІ - с отреждане за рибарско пристанище и УПИ ІХ - с отреждане за пристанищна инфраструктура. Общият бюджет на проекта е в размер на 2 714 262 лева. С изпълнението на проектното предложение и изграждане на съоръжение, обслужващо дребномащабния риболов, се цели да се създадат условия за развитие на непромишлен риболов в региона, да се подкрепи местната рибарска общност и да се създадат условия за съхранение на сектор "Рибарство" в целевата територия.

Галерия