Докладната записка бе входирана от кмета на Община Бургас Димитър Николов (вдясно). Снимки Лина Главинова

Докладната записка бе входирана от кмета на Община Бургас Димитър Николов (вдясно). Снимки Лина Главинова

Община Бургас ще поиска от Министерски съвет да прехвърли безвъзмездно държавен имот за изграждане на туристически комплекс. Общината получи разрешение за това от Общинския съвет. Съветниците подкрепиха идеята на кмета Димитър Николов с 40 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържал се".

Става въпрос за имоти – държавна собственост, находящи се в местност "Рибарско пристанище" (бивша местност "Ченгене скеле"), в землището на квартал "Крайморие" за изграждане на етнографски културно – туристически комплекс.

След като получи терена, Общината ще може да кандидатства за реализация на проекта с европейски средства приоритетна ос 6 "Регионален туризъм" на оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., Община Бургас е в процес на подготовка на проектни предложения за изграждане на туристически етнографски комплекс в местност "Рибарско пристанище", които имат за цел осигуряване на подкрепяща среда и инфраструктура за развитие на местната икономика, съхраняване на околната среда и местната културна идентичност.

След като получиха "зелена светлина" от Общинския съвет, от Община Бургас ще изпратят искането за прехвърляне на имота до Министерски съвет.

Галерия