От Община Бургас отговориха с факти на твърденията на съветника Константин Бачийски. Снимка Архив Черноморие-бг

От Община Бургас отговориха с факти на твърденията на съветника Константин Бачийски. Снимка Архив Черноморие-бг

Днес Константин Бачийски разпространи "шокираща" информация за това, че "1100 дка общински терени в "Росенец" са изчезнали с прикрита заповед на Димитър Николов". По този казус вече се е произнесъл Върховният касационен съд (и то два пъти) като последна инстанция. И че терените, които той визира, са били присъдени на Държавата, въпреки че Община Бургас се е постарала да ги поиска аргументирано, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас в отговор на твърденията на съветника Бачийски по време на изслушването му в парламентарта комисия "Росенец".

ОЗБГ: Демократична България обслужва ли интересите на ДПС?

Междувременно Общината поиска друга територия от държавата в този район. Получи я. И сега там има изграден един чудесен нов етнографски комплекс, посветен на рибарския бит, както и нов пристан.

"Когато съветникът Бачийски се умори от ровенето в стари документи от времето на цар Борис III, пергаменти от Средновековието и папируси от древността, той е добре дошъл в Културно-исторически комплекс "Ченгене скеле" да изяде една рибена чорба, правят я много вкусна. Скоро очакваме в Бургаския залив да пристигнат и първите пасажи чернокоп и паламуд!", тази покана отправиха от Общината към съветника от СЕК.

Оттам припомниха и цялата сага по казуса с терените в парк "Росенец".

През 2010 година с решение по гражданско дело 508/2010 г. Бургаският окръжен съд отхвърля предявен от Община Бургас иск за признаване за установено по отношение на Държавата чрез Министъра на регионалното развитие и благоустройството, представлявана от областния управител на област Бургас, че Община Бургас е собственик на поземлен имот №2, целият с площ от 9892 кв. метра, находящ се в лесопарк "Росенец", с граници, подробно описани в съдебното решение. 

Със същото решение е отхвърлен иск на Общината и срещу конкретен търговец  - ЕТ "Перчемлиев", комуто областният управител през 2005 г. е продал имот, находящ се в лесопарк "Росенец".

Тази дългогодишна съдебна сага започва по повод издадена Заповед № РД-09-79/07.03.2005 г. на областния управител, с която той отменя съставен акт за общинска собственост №2589/03.07.2000 г. за имота на лесопарк "Росенец".

Паралелно започват да се водят 2 съдебни производства – административно, с което Общината оспорва заповедта на областния управител за отмяна на акта, и гражданско, с което твърди, че имотът на лесопарк "Росенец" е собственост на Общината по силата на закона, и държавата, респективно областният управител, не може да се разпорежда с тази собственост.

Административното дело приключва преди гражданското и в него съдът констатира, че процедурата по съставяне на акт за общинска собственост е спазена. В това производство, за съжаление, не се изследват правопораждащите факти относно собствеността. Решенията на административния съд – окончателните – са представени в производството пред гражданския съд, но независимо от това решението не е в полза на Общината. Следва да се отбележи, че делото два пъти е разглеждано от Върховния касационен съд.

В мотивите Бургаският съд, чието решение е окончателно потвърдено от ВКС, подробно се разглежда историята на лесопарк "Росенец".

Съдът приема, че е безспорно установено, че Наредба-закон от 1935 г. за отстъпване на Бургаската община държавната гора в местността "Манастирската мера", държавни ниви, "Сазлъка" и изключените от обекта на горското стопанство площи в същата местност /ДВ, бр.7/11.01.1935 г./, в собственост на Община Бургас, са безвъзмездно отстъпени държавна гора "Манастирската мера" в землището на с. Свети Никола, Бургаска околия, с пространство от около 4600 дка, като в цитираната Наредба – закон създаденият парк е обявен за обществен имот на Общината, служат изключително за парк.

Впоследствие с Конституциите на България от 1947 и 1971 г. общинската собственост не е предмет на уреждане и същата е третирана като държавна собственост. С влизане в сила на Димитровската конституция от 1947 г. посочената Наредба-закон от 1935 г., с която на Общината се предават горите от парк "Отманлий", следва да се счита отменена, посочва съдът.

Впоследствие едва с Конституцията от 1990 г. отново е признато правота на Общината да притежава собственост. В съдебното производство, по указание на Върховния касационен съд, е назначена и извършена подробна съдебна експертиза, която установява безспорни факти – територията на лесопарк "Росенец" е застроена с почивни станции на бивши държавни предприятия и ведомства, като земята е устроена като прилежащи терени към построените сгради. Към 1988 г. са заснети общо 39 почивни станции на различни предприятия, като застрояването е започнало още преди 1971 г. за нуждите на стопанския туризъм. Изграждането на сградите е станало преди 1989 г., когато е съществувала единна държавна собственост. Осъщественото комплексно застрояване на обекти, като част от мероприятието по изграждане на зона за отдих, действително обслужва стопанския туризъм, но не може да се приеме, че това касае туризма само с местно значение. Установи се, че построените обекти и почивни станции са собственост на трети лица, поради което имотите нямат характер на „социална инфраструктура“, законова предпоставка да преминат в собственост на Общината.

От друга страна съдът е констатирал, че парк "Росенец" може да бъде ползван безпрепятствено от гражданите на гр. Бургас само като алейна мрежа. Почивните бази /собственост на предприятия/ са оградени с огради, портали, бариери, притежават собствена охрана. По този начин достъпът до сградите не е еднакъв за всички посетители и не може да бъде ползван свободно от гражданите на гр. Бургас, поради което и тези имоти не могат да бъдат общинска собственост. Не са открити доказателства, че към влизане в сила на ЗМСМА 17.09.1991 г., на територията на парка са осъществявани здравни, образователни, културни, търговски, битови, спортни или комунални дейности, които да са били за нуждите на населението. Затова и при влизане в сила на този закон, имотът на лесопарк "Росенец" не е преминал в собственост на Община Бургас.

Водена от мотивите на съда, Община Бургас започна да провежда посочените в закона мероприятия – изработени са ПУП-ове, с които се предвижда алейна мрежа и пътища и на това именно основание те са поискани от държавата.

Със свое решение по т.15 от проведеното на 24.03.2015 г. заседание, Общински съвет дава съгласие да бъде поискано от Министерски съвет на Република България чрез областния управител да бъдат предоставени безвъзмездно в собственост на Община Бургас поземлени имоти, отредени за инфраструктура, представляващи УПИ за алеи, канално - помпени станции, пречиствателни станции и улици по влезлия в сила ПУП- ПУП, подробно изброени в таблица, и към 2018 г. са предоставени на Общината.