Съветникът от СЕК Константин Бачийски взе участие в заседанието на комисията. Снимки ОЗБГ

Съветникът от СЕК Константин Бачийски взе участие в заседанието на комисията. Снимки ОЗБГ

"Демократична България" обслужва ли интересите на ДПС? Според различни хора, когато Бачийски започва да представя доказателствата, не само на индивидите от ДПС им става "тъжно", но и на представителите на "Демократична България". От ДБ да не би да се притесняват, че не разполагат с цялата информация по казуса, тоест няма да оберат лаврите, а ще трябва да се примирят и признаят, че Бачийски е няколко нива над тях и ще трябва да оставят на него разрешаването на казуса, а те да продължават с нищожния си и полубезпочвен пиар?

Това попитаха задочно от сдружение "Организация за защита на българските граждани". От сдружението разпространиха до медиите въпросите си към членовете на парламентарната комисия по казуса "Росенец" и в частност към депутатите от "Демократична България - Обединение", които членуват в нея.

Днес в парламента се състоя поредното заседание на комисията "Росенец".

Комисията Росенец реши да изслуша Ахмед Доган

В него участва и бургаският общински съветник от СЕК Константин Бачийски. Той е представил документи за "изчезването" на публична собственост в парка. Пред народните представители той е показал заповед на бургаския кмет Димитър Николов от 2013 година, с която е деактувал 4600 дка публична общинска собственост в парк "Росенец". 

Документът, под който стои подписа на кмета Димитър Николов, е вписан към архивите с номер 3080. При проверка се оказва, че фактически това е заповед за отдаване под наем на помещение на общинската фирма "Хляб и хлебни изделия". Същевременно тази заповед е дублирана с втора, под същия номер 3080(1), но с абсолютно друго съдържание. С нея се заличават въпросните 4600 дка публична общинска собственост в парк "Росенец". Заповедта е издадена на база на решение на Бургаския окръжен съд и определение на Върховния касационен съд от 13.06.2011 година касаещо имот в парк "Росенец" актуван като публична общинска собственост. Напрактива със заповедта си кметът Николов деактува този имот.

По време на изслушването Бачийски представя и информация от Държавен вестник от 1935 година, от която става ясно, че през 1934 година държавата с указ на цар Борис III прехвърля 5941 дка на Община Бургас за създаването на парк на територията на днешния Росенец.

След 1944 година държавата отново придобива терените, но паркът запазва своя статут, като през 1953 годна с решение на Министерски съвет отново е даден за стопанисване и управление на Община Бургас. След промените през 1989 година Община Бургас прави постъпки към своята собственост в парка и така през 2000 година се издава акт за публична общинска собственост на парка, но вече с размер от 4600 дка.

През 2018 година Община Бургас отново актува част от терените в Росенец като общинска собственост, но в документите те вече са в размер на 3500 дка.

В момента "изчезналите" 1100 дка общински земи са вече частна собственост на фирми и лица.

По време на изслушването Бачийски е бил прекъснат от председателя на комисията "Росенец" Калоян Янков ("Демократична България - Обединение") преди да се изкаже, твърдят от ОЗБГ. От сдружението задават няколко въпроса към "Демократична България - Обединение". "От ДБ  компетентни ли са да разнищят казуса "Росенец" или си нямат представа за какво става въпрос, но е важно да се пъчат по медии и социални мрежи колко са "компетентни" и "велики", а всъщност реалните им полезни действия да граничат с 0? Димитър Найденов* от ДБ, когато гласува да се даде пътят на Доган, тогава не рева, а сега не само, че не спира с популистки изказвания и писания, но и не съдейства както трябва на Бачийски да разреши казуса "Росенец". Димитър Найденов чии интереси обслужва?", питат от ОЗБГ.

 

*По време на първото гласуване но докладната записка, която касаеше пътя до т.нар. сараи на Доган в Росенец Димитър Найденов, който тогава бе общински съветник в местния парламент на Бургас от ДБ гласува "за". При прегласуването на докладната, той не я подкрепи.

Галерия