Община Бургас обяви процедура за покупката на 67 нови автобуса и е за доставка на 28 дизелови съчленени и 39 метанови солови нископодови автобуса за масов градски транспорт.

Община Бургас спечели проекта по оперативна програма "Регионално развитие 2007 – 2013 г.". Неговата стойност е 131 181 116 лева, от които 109 523 114 лева са безвъзмездна финансова помощ.

Бургас е първият български град, в който се реализира подобен проект, с което той ще изпревари с 2 години всички останали в страната, по отношение модернизацията на градския си транспорт.

"Условията са конкретни и прозрачни. Каним за участие всички фирми – производители на такива превозни средства. Бургазлии заслужават най-доброто", сметя кметът на общината Димитър Николов.

Документите за участие могат да бъдат закупени в Центъра за работа с клиенти на община Бургас, всеки работен ден от 09.00 до 16.00 часа. Те са публикувани и в електронен вид на интернет страницата www.burgas.bg.

Изпълнението на проекта "Интегриран градски транспорт" трябва да завърши до 26.11.2013 г.

Основните му компоненти са: доставка на нови автобуси – 28 съчленени дизелови автобуси и 39 единични метанови автобуси, въвеждане на система за бърз автобусен транспорт (BRT), въвеждане на приоритетна за автобусите светофарна система, въвеждане на нова оптимизирана и атрактивна автобусна маршрутна мрежа, централна автобусна спирка с атрактивен дизайн, електронна билетна система, информация за пътниците в реално време по спирките и в автобусите, система за мониторинг и контрол на обществения транспорт, автобусна работилница и депо, дизел и метан станция за обслужване на автобуси, реконструкция на автобусни терминали - автогара до ж.п. гара и автобусен терминал в ж.к. "Меден рудник", изграждане на мрежа от велосипедни маршрути, пешеходни надлези, предпроектни проучвания и концепция за надграждане на BRT системата след успешното й въвеждане, предпроектни проучвания и концепция за изграждане на буферни паркинги в ключови зони на града, предпроектни проучвания и концепция за автобусен терминал за междуселищен транспорт, предпроектни проучвания и концепция за интегрирана система за управление на трафика.

Договорът по проекта бе подписан на 26 ноември 2010 година от кмета Николов и зам.-министърът на МРРБ Лиляна Павлова.