30% от Кризисния център са запазени за жени и деца, станали жертва на домашно насилие. Снимка Архив Черноморие-бг

30% от Кризисния център са запазени за жени и деца, станали жертва на домашно насилие. Снимка Архив Черноморие-бг

Община Бургас отваря базата си в Отманли (парк "Росенец") за украинци. Над 100 са украинците, които вече са настанени в бази на общинската администрация. Те се намират в Бургас - в комплекс "Меден рудник", квартал "Ветрен" (спортната база "Черноморец"). "Обзавеждаме още три апартамента, в които могат да бъдат настанени украинци и сме готови да отворим "Русалка" на Отманли", това са ни възможностите каза в отговор на въпрос на "Черноморие" кметът на община Бургас Димитър Николов.

Общината покрива разходите за ток, вода и консумативи на имотите, в които са приютени бягащите от войната украинци - предимно жени и деца. Храната се осигурява от бургазлии. Всеки, който желае може да дари хранителни продукти в един от трите пункта в града:

- улица "Шейново" №24, Профсъюзен дом, Северно крило, понеделник – петък, 09.00 - 17.00 часа, с предварително обаждане. За контакт: Димитър Киров – 0884 955 541;

- зала "Бойчо Брънзов", комплекс "Зорница", понеделник – неделя, 09.00 - 20.00 часа, с предварително обаждане. За контакт: Николай Колев – 0887 551 557;

- зала "Никола Станчев", комплекс "Меден рудник", понеделник – неделя, 09.00 - 20.00 часа, с предварително обаждане. За контакт: Тодор Вълканов – 0884 229 040.

В църквата "Свети Николай Чудотворец" в комплекс "Меден рудник" е открит пункт за дарение на хигиени материали.

Средствата, които ще бъдат изразходвани за покриване на разходите са от планираните в проекта за бюджет пари за справяне с последствията с корона вируса. Сега това перо ще бъде пренасочено.

Част от украинците са настанени в новия социален блок с Кризисен център, който отвори врати в Меден рудник.

В Бургас изграденият социален блок може да приюти до 120 нуждаещи се

Кризисният център е предназначен за жени и деца, станали жертва на домашно насилие. 30% от капацитета на Кризисния център е запазен, за да бъде използван по предназначение.

От Община Бургас са осигурили и грижи за домашните любимци на украинците. Ветеринарните клиники, с които Общината работи са поели ангажимент да обгрижат животните.

"Няма да откажем възстановяване на средствата, които сме изразходвали", отговори на въпрос на "Черноморие" кметът Николов. Държавата ще отпуска по 40 лева без ДДС за изхранване и нощувка за украинец на ден. Парите ще бъдат превеждани на собствениците на държавни, общински и частни бази за настаняване на туристи и в случая, ако украинците подадат молби за международна или временна закрила.

Окончателно: По 40 лв. за изхранване на украинци с временна закрила