Евгений Мосинов (вдясно) изрази несъгласието си с текстове от докладната. Снимки Лина Главинова

Евгений Мосинов (вдясно) изрази несъгласието си с текстове от докладната. Снимки Лина Главинова

Община Бургас ще продължи да отпуска стипендии на студенти в двата университета, но при определено условие. Това решиха на свое заседание общинските съветници. Кметът на Бургас Димитър Николов предложи финансовото подпомагане да бъде, не както беше досега за 100, а за 125 студенти, които учат специалности за нуждите на IT сектора. Досега от бюджета на Общината бяха изплащани стипендии на 50 студенти от университет "Проф. д-р Асен Златаров", които се обучават в специалностите - "Компютърни науки" и "Софтуерно инженерство" и 50 студенти от БСУ, които изучават специалностите - "Софтуерно инженерство" и "Информатика и компютърни науки". Средствата, гласувани от ОбС и предоставени от общинския бюджет отиват за покриване на семестриалните такси на студентите от тези специалности. От администрацията предлагат цифрата да бъде завишена с още 25 студенти, като бройката е за обучаващи се в БСУ.

Предложението на Димитър Николов предизвика дебати на заседанието на ОбС.

"Нямам намерение да финансираме тройкаджии с нашите пари. Не искам средствата да отиват при аутсайдери с формална диплома. Висшето ни образование е изправено пред сериозна криза. Не искам да финансираме деца от други градове, които после няма да останат в Бургас, както и такива, които ще си вземат дипломите и ще се отправят към "Терминал 2" на софийското летище. Трябва да има договори", коментира съветникът от БСП Евгений Мосинов.

"Живеем в демократична страна г-н, Мосинов и всеки може да отиде, където си поиска", репликира го съветникът от ГЕРБ Антон Берданков.

"Трябва да се намери златната среда. И сега общината има желание да подпомага студентите, които учат медицина, но условията са строги и обвързващи и желаещи няма", обясни д-р Антонио Душепеев от ГЕРБ.

"Нямам време за губене за седя тук и да слушам комсомолски припери", репликира Мосинов колегата си Берданков.

"Ние не инвестираме, а подаряваме едни пари, а подаръците трябва да са справедливи. Похарчените пари трябва да са обвързани. Трябва да се знае, колко пари харчим за тях и какви ангажименти имат те?", каза Георги Дражев от НФСБ.

Константин Бачийски от СЕК предложи стипендията да бъде обвързана с оценка "Много добър" (4.50), а размерът на средствата да бъде, не 100%, както е досега, а 80%. Тодор Ангелов от АБВ допълни предложението на Бачийски, че освен размера на оценката, студентите да са си взели и всички изпити от предишната година.

"Възприемаме предложенията за оценката и изпитите. То и досега границата за финансово подпомагане е тази оценка. Но не сме съгласни с корекция на сумата, която се отпуска. Нека първо да говорим с ректорите на двата университета и тогава да променя размера на стипендиите", каза Димитър Николов.

Докладната записка бе подкрепена от 32 гласа "за", 1 "против" и 12 "въздържал се".

Галерия