Община Бургас подари 60 устройства на незрящи

Те са предназначени за потребителите на социални услуги от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания. Заедно със заместника си д-р Лорис Мануелян и началника на отдел "Социални дейности" в общината Мая Казанджиева, кметът Николов бе гост на тържество по повод третия рожден ден на центъра.

 

 

Община Бургас монтира звукови сигнализатори при светофарите на 25 възлови кръстовища и 52 важни сгради – административни и социални центрове, медицински заведения. Когато се приближат до тези ключови места, хората със зрителни увреждания могат да активират зумерите чрез миниатюрните пултове, които получиха, и по звука да се ориентират за правилната посока на движение.

Устройствата са изработени и доставени след сключен договор между Община Бургас и "Високотехнологичен парк - Технически университет Варна" ЕООД.  Стойността им е 22 616,40 лева.

При посещението си в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания кметът Николов и д-р Мануелян прерязаха лента за откриването на няколко нови помещения, предоставени от Общината за нуждите на потребителите на услугите в него.

Ремонтирани и оборудвани са компютърен кабинет със специализиран софтуер за незрящи и постоянен достъп до интернет; кабинет по полезни умения и готварство; арт студио и помещение с уреди за фитнес.