Тази спорна велоалея до няколко дни няма да съществува. Снимка Архив Черноморие-Бг

Тази спорна велоалея до няколко дни няма да съществува. Снимка Архив Черноморие-Бг

Спорната велоалея в Морската градина на Бургас ще бъде премахната. Това обявиха на официалния сайт на община Бургас днес. Мотивите за това са - сигналите за конфликти при едновременното използване на крайбрежната (вело)алея от пешеходци и велосипедисти. До няколко дни маркировката ще бъде изцяло премахната.

До края на годината бургазлии могат да изпращат на адрес [email protected] своите предложения за това как и от кого това пространство да бъде използвано по общоприемлив начин и с най-малко предпоставки за физически и вербални сблъсъци. Те ще бъдат събрани и разгледани в Комисията по безопасност на движението в Община Бургас, а след това възможните решения, подкрепени с най-много гласове, ще бъдат внесени за решение в местния парламент.

Крайбрежната алея е едно от най-посещаваните и любими места в нашия град. Бъдете активни и кажете своето мнение за нейното бъдеще, призовават от Общината.

Премахването на маркировката на спорната велоалея от Общината се случва месец и половина по-късно, след като Общинския съвет на Бургас заяви, че е против нейното премахване. Докладната записка с предложение да бъде заличена маркировката в участъка от плаж "Бургас - Север" до Моста бе входирана от трима съветници - Живко Табаков (независим), Константин Бачийски (СЕК) и Тодор Ангелов (от гражданската квота на АБВ) и бе разгледана на сесия на местния парламент на 25-ти септември.

От ГЕРБ обвиниха колегите си от другите партии, че си правят по този начин евтин ПР. "Алеята не трябва да се премахва, защото създава ред. Друг е въпросът, ако се стигне до премахването й как ще стане това? Говорим за екология. Хората нямат пари да си купуват електромобили, но могат да карат велосипеди. Според мен, първо трябва да се направи новата велоалея, а след това да се премахне сега съществуващата. Трябва да се създават правила", заяви по време на дебатите през септември водачът на групата на ГЕРБ Димитър Людиев. Докладната записка бе подкрепена с 14 гласа "за". 3-ма гласуваха "против", 18 - "въздържал се". Така ОбС реши, че велоалеята остава.

От Община Бургас обаче са взели друго решение и въпреки мнението на групата на ГЕРБ, която иска запазването на велоалеята, тя ще бъде премахната.

След час дебати в ОбС Бургас, велоалеята в Морската остава