Нургюл Салимова участва в благотворителен турнир по шахмат в Бургас, който се проведе в края на миналата година. Снимки Архив Черноморие-бг

Нургюл Салимова участва в благотворителен турнир по шахмат в Бургас, който се проведе в края на миналата година. Снимки Архив Черноморие-бг

Община Бургас с финансов стимул за Нургюл Салимова и треньора й Живко Жеков. 20-годишната шахматистка стигна до финала на Световната купа. Тя загуби от рускинята Александра Горячкина, но спечели правото да участва в турнира на претендентките за световната шахматна корона, който ще се проведе през 2024 година.

Предложението на кмета на общината Димитър Николов е шахматистката да получи парична премия от 20 000 лева. Средствата са заложени в проектобюджета на Общината за 2023 година, в перото за спортни дейности. Докладната записка бе разгледана днес на заседание на Постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности. По предложение на председателя на комисията Георги Маринчев Нургюл ще получи 15 000 лева, а другите 5 000 лева ще отидат за нейния треньор Живко Жеков - председател на спортна школа по шахмат "Бургас 64".

Постижението на Нургюл Салимова е най-големият успех в кариерата й и най-голямото постижение в българския шахмат от 2015 година, когато бившият световен шампион Веселин Топалов оглавява световната ранглиста с коефициент от 2816 точки. През същата 2015 година, само на 12 години, Нургюл спечели световната титла по шахмат в своята възраствоа група.

Връзката на родената в село Крепча, община Търговище, шахматистка с Бургас е от далечната 2015 година. Нургюл се състезава за "Бургас 64", а нейният треньор Живко Жеков я тренира по скайп. Когато спечели световната титла в своята възраст тогава тя заедно с треньора си и другите деца от школата бяха посрещнати от кмета на Бургас Димитър Николов (виж снимка 2 и снимка 3).

През 2015 година Нургюл влезе в Топ 10 на спортистите на Бургас, като зае 7 място.

През 2019 година Нургюл Салимова отново попадна в Топ 10 на спортистите на Бургас. Този път тя се нареди на четвърто място.

В края на миналата година Нургюл участва в благотворителен шахматен сеанс организиран от фондация "Шанс за децата и природата на България" в полза на талантите на Бургас.

Галерия