В общината се разработват правилата за кандидатстване по програмата. Снимка Архив Черноморие-бг

В общината се разработват правилата за кандидатстване по програмата. Снимка Архив Черноморие-бг

Община Бургас ще финансира дейността на любителските трупи със средства, които са заложени в бюджета за настоящата 2024 година. Миналата година от администрацията за първи път заделиха средства, за да могат театрални трупи да изнесат своите спектакли на читалищните сцени в съставните селища на общината. Тази година се разширяват дейностите и се увеличава сумата за тях.

Докладната записка е с предложение за одобряване на средствата по общинската програма "Достъпна култура" в общ размер на  20 000 лева, от които 10 000 лева за подпомагане подготовката и участието на творчески състави и индивидуални артисти в национални и международни състезания и прояви. Автори на докладната са Михаил Хаджиянев - председател на Общинския съвет и съветникът Ясен Проданов, и двамата от групата на ГЕРБ в местния парламент. В докладната те предложиха сумата от 10 000 лева да бъде увеличена с още 10 000 лева. Тези средства ще отидат за подпомагане подготовката и участието на творчески състави и индивидуални артисти в национални и международни състезания и прояви. Останалите 10 000 лева за са следните направления: "Подпомагане на  творчески състави и индивидуални артисти за представяне на готов културен продукт в кварталите и съставните селища"; "Предоставяне на възможност на детски творчески школи, ателиета, групи, състави за посещение на платени културни прояви"; "Поемане на транспортни разходи за деца, техните родители и/или ръководители на творчески състави от съставните селища за посещения на културни събития в общинския център".

"Да, сумата е малка, но трябва да се започне отнякъде. В момента в администрацията пишат правилата за кандидатстване по четирите направления. След като бъдат готови, ще може да се кандидатства по тях", каза за "Черноморие" Ясен Проданов.

Докладната записка бе подкрепена с 47 гласа "за" на сесията на Общинския съвет, която се проведе тази седмица.

В Общината няма регистър за броя на любителските творчески състави и групи. Не се знае точният брой на школите и сдруженията, които творят на любителско ниво като танцови формации, балетни школи, театрални, певчески, арт ателиета за рисуване и други. За да се стигне до всички тях, трябва да бъде направен списък или регистър, в който да фигурират като организации и лице за контакт. По този начин по-лесно от страна на администрацията ще могат да им предоставят информация за възможностите за кандидатстване по различин програма - общински и национални.