Кметът на Бургас Димитър Николов (вляво) поиска съдействие от министър Желязков. Снимки Лина Главинова

Кметът на Бургас Димитър Николов (вляво) поиска съдействие от министър Желязков. Снимки Лина Главинова

Община Бургас ще закупи нов кораб, който да изпълнява маршрути между петте пристанища - Сарафово, Бургас, Крайморие, Ченгене скеле и остров "Света Анастасия". "Все още се уточняват параметрите на плавателния съд, но ще бъде по-бърз от сегашния ни "Анастасия" и с по-малко места за пасажери. Подготвяме проекта за него и очакваме параметри от Морска администрация", каза на извънреден брифинг кметът на Община Бургас Димитър Николов. Корабът ще плава по нов морски маршрут и ще спира на пристанищата, които са изградени по проекти на Общината и със средства по оперативни програми. Преди дни Министерски съвет предостави на Общината право да строи на морското дъно до Острова, като по този начин ще се разшири пристана там. На финалния етап е завършването на пристанището в Крайморие, предстои да бъде изграден нов пристан в Ченгене скеле отново по проект.

"Искаме от Министерството на транспорта опростяване на процедурите за вътрешно плавателни връзки с хидробуси, както и по-бързо сертифициране на пристанищата, които изграждаме", каза кметът Димитър Николов.

"Оттеглих законопроекта за пътните превозни средства, защото той не регламентира движението на скутери, тротинетки, ховърбордове. Трябва да бъдат регулирани и процедурите за дроновете, както и за леката авиация", каза министърът на транспорта Росен Желязков.

Директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" - капитан Живко Петров уточни, че ще бъдат направени промени в две Наредби, които регламентират движението на малки плавателни съдове. "Става въпрос за нов сигмент. Настоящото ни законодателство касае само търговското морско плаване. Затова сме взели опита на Дания и Швеция, където един от основните начини за предвижване става чрез водни таксита. Ще обсъдим промените с бранша, заащото се появиха нови малки плавателни съдове и смятам, че до началото на следващия сезон ще сме готови с промените в нормативната уредба", каза капитан Петров.

Галерия