От Общината ще предложат на обществено обсъждане вариантите за бъдещето на терена. Снимка Архив Черноморие-бг

От Общината ще предложат на обществено обсъждане вариантите за бъдещето на терена. Снимка Архив Черноморие-бг

Община Бургас спечели дело във Висшия касационен съд, свързно с претенции към терена на бившия ГУМ. "От ВКС се произнесоха и отхвърлиха искането на дружествата, които имат съсобственост там, че имат право на строеж. Трябва да ги обезщетим и да им бъдат изплатени вложените средства ", каза Златина Георгиева - юрист в Община Бургас. След дълга съдебна сага, Общината е собственик на 11 дка от терена на т.нар Дупка. Останалите 638 кв. м. са собственост на четири търговски дружества. Обявените от тях инвестиционни интереси включват изграждането на голям търговски център. Намеренията им обаче не съвпадат с тези на Общината. Тя от своя страна търси варианти за извън съдебни споразумения с дружествата.

Сагата с Дупката в центъра на града започва през 1989 година, когато теренът е отреден за "Универмаг, базар и комплексно обществено обслужване". Оттогава са и съдебните дела по отношение на продажбата на право на строеж във връзка с ликвидацията на бившето дружество с общинско участие "НАР МАГ" ООД. През 2003 година ликвидаторът на "НАР МАГ" ООД продава правото на строеж върху терена на частното дружество "ГИР 2" ЕООД, към настоящия момент "Мариета" ЕООД. През 2008 година Община Бургас предявява самостоятелни претенции върху собствеността на терена, вследствие на което към настоящия момент е собственик на близо 11 дка. Останалите 638 кв. м. са собственост на четири търговски дружества.

Общинският съвет подкрепи предложението Община Бургас ще започне да проектира и впоследствие да инвестира в облагородяването на запустелия терен и превръщането му в място за събития и отдих. По този начин ще се ускори решаването на този дългогодишен проблем за града и ще се сложи край на лабиринта от съдебни дела.

Идеята на Общината е да се оформи цялостно обществено пространство от над 25 дка, което да свързва Културния дом на нефтохимика, Съдебната палата, къщата на Хаджипетрови - паметник на културата, площад "Баба Ганка", училище "Св. св. Кирил и Методий", пешеходните зони в центъра на града, до булевард "Стефан Стамболов". Отварянето на пространството и реализирането в него на зони за почивка, за събития и озеленяване ще създаде подходяща градска среда. Теренът ще бъде отреден за публична общинска собственост за изграждане на обект с първостепенно значение, което ще направи невъзможно застрояването му с търговски сгради и смяна на предназначението му в бъдеще.

В общината вече са постъпили няколко предложния как да бъде преустроен теренът - за парк, зони за отдих, за обекти от образователната и културната инфраструктура и други.

От администрацията ще представят предложенията на широко обществено обсъждане и вариантът, който събере най-много гласове, ще бъде реализиран.