Вървят към нас регулярно плащанията по всички проекти, по които има сключени договори, каза зам.-кметът Чанка Коралска (в средата). Снимка Авторът

Вървят към нас регулярно плащанията по всички проекти, по които има сключени договори, каза зам.-кметът Чанка Коралска (в средата). Снимка Авторът

Община Бургас стартира 45 проекта на обща стойност 130 млн. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост. Безвъзмездната сума по тези проекти възлиза на 116 млн. лева, а съфинансирането е на стойност 14 млн. лева.

Общината вече е подписала договорите по 16 проекта и по тях са обявени или предстои да бъдат обявени обществени поръчки за избор на фирма изпълнител. По почти всички проекти, освен средства от ПВУ, има осигурено и съфинансиране от бюджета на Общината.

До този момент страната ни е получила само едно плащане по плана и то в края на 2022 година. Кога се очаква второто плащане, никой не може да каже, защото то е обързвано с редица реформи и законодателни промени, които страната трябва да изпълни. А това става все по-трудно в последните две години, заради нестабилната политическа обстановка и липсата на редовно правителство.

"Трудно могат да се предвидят плащанията. Но ние на този етап проблеми нямаме. Вървят към нас регулярно плащанията по всички проекти, по които има сключени договори", каза в отговор на въпрос на "Черноморие" Чанка Коралска - зам.-кмет по строителство в Община Бургас.

Предстои Общината да сключи договори за още 29 проекта по ПВУ, които са свързани с прилагане на мерки за енергийна ефективност. Договорите трябва да бъдат сключени с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Оттам има известно забавяне, заради обработването на документите. От своя страна обаче Общината вече е стартирала процедурата по избор на фирми - изпълнителите. В рамките на тези проекти ще бъдат санирани 30 жилищни блока в Бургас, които са построени до 1999 година.

Избраха 29 блока в Бургас, които ще бъдат санирани безплатно

Одобреното финансиране за определените блокове възлиза на 76 903 575 лева. Най-голям е броят на блоковете, които ще бъдат санирани в комплекс "Меден рудник". В тези жилищни сгради има 3 600 апартамента с обща застроена площ от 300 000 кв.м.

Сред проектите на Общината, които ще бъдат финансирани по ПВУ, са и обновяване на спортна зала "Нефтохимик" в комплекс "Лазур", плувният басейн в Меден рудник, Младежкият културен център на улица "Гладстон", административна сграда на улица "Шейново", 10 читалища,  административната сграда на ЦАУ "Освобождение" и други.

Проектите трябва да бъдат завършени до края на 2026 година.