Така изглеждат визуализациите на новата сграда, която ще бъде построена. Снимки Община Бургас

Така изглеждат визуализациите на новата сграда, която ще бъде построена. Снимки Община Бургас

Община Бургас ще изгради нова сграда за живеещите в дома за стари хора "Цвета и Анка Върбанови". Новата постройка ще бъде издигната в парк "Минерални бани" и ще отговаря на всички най-съвременни условия за независим и спокоен живот на възрастните. Предложението е на кмета Димитър Николов. Докладната му записка е входирана и ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Общинския съвет на 28 февруари.

Ако бъде подкрепена от местния парламент, новата сграда ще бъде посгроена по проект "Реформиране на дом за стари хора "Цвета и Анка Върбанови" чрез изграждане на сграда за резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст в Минералните бани". Той вече е разработен и при одобрение от общинските съветници, ще бъде подаден за финансиране към Министерството на труда и социалната политика по безвъзмездна финансова помощ "Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора" по Програма за модернизиране на дългосрочната грижа на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Проектът е в съответствие със Закона за социалните услуги, в който се посочва, че домовете за стари хора трябва да се реформират до 1 януари 2025 г., за да отговорят на най-новите стандарти за качество. Дейностите в него са свързани с извършване на строителни работи и доставка на оборудване и обзавеждане, чрез които материалната база на Дома за стари хора да бъде в пълно съответствие със стандартите за качество на грижата за възрастни хора в надтрудоспособна възраст по отношение на специализираната среда за нея.

Настоящият дом за стари хора "Цвета и Анка Върбанови" с капацитет за 32 души и не може да покрие стандартите и необходимия капацитет на помещенията, затова се налага да бъде изградена съвсем нова сграда. Тя ще разполага с всички необходими удобства, за да осигури приятна и социална среда, а също спокойни условия за живот.

Новият дом за стари хора ще бъде построен по най-високи стандарти и ще разполага с единични и двойни стаи с всички необходими условия за самостоятелен живот. Вътре ще има още стая за рехабилитация и медицинско наблюдение, зала за групови и индивидуални занимания, зала за арт и трудотерапия, фитнес зала, зона за релакс с кът за четене, зона за хранене и отдих с трапезария. Тя ще бъде обзаведена и оборудвана с всички необходими мебели, според изискванията за предоставяне на резидентна грижа за възрастни хора.

Към постройката ще има още вътрешна градина с функции на открито като: фитнес, пространство за трудотерапия и цветна градина. До всички пространства ще има осигурена достъпна среда.

Изграждането на новия дом за възрастни хора ще осигури по-добри условия за качествен, независим и спокоен начин на живот за старите хора, съобразен с индивидуалните им нужди.

Галерия