Новите колела ще са позиционирани на десетина площадки в различни точки на града. Снимка Община Бургас

Новите колела ще са позиционирани на десетина площадки в различни точки на града. Снимка Община Бургас

Бургазлии и гости на града ще могат да се движат вече и с нови електрически велосипеди под наем. За тази цел Община Бургас е осигурила 125 превозни средства. На своето заседание Общинският съвет утвърди цената за ползването на такъв велосипед в рамките на един час да бъде 2 лева с ДДС.

Новите колела ще са позиционирани на десетина площадки в различни точки на града, като тяхното местоположение може да се прецизира в зависимост от търсенето на услугата. Реално наемането на електрически велосипед ще е възможно от средата на месец април чрез мобилното приложение. 

След сканиране на QR код, лесно и бързо приложението може да бъде свалено на мобилен телефон и след кратка регистрация да се пристъпи към наемане.Велосипедите ще може да се връщат само на специализираните площадки, където ще бъдат разположени за ползвателите. Местата ще са маркирани ясно и точно в приложението. По този начин ще се избегне безразборното им изоставяне на различни места в града.

В електронната платформа всеки ще може да разгледа специалната карта, на която са отбелязани свободните превозни средства, както и да се направи резервация за наемане на велосипед.

Приложението ще дава още информация за тарифите и таксите за предоставяната услуга, както и възможност за плащане с дебитна или кредитна карта.

Осигуряването на новите велосипеди за обществено ползване има за цел да насърчи използването на алтернативни начини за придвижване в града и разглеждане на неговите природни дадености и туристически атракции. По този начин ще се ограничи използването на автомобили и замърсяването на въздуха с вредни емисии. 

Електрическите велосипеди са направени от олекотена алуминиева конструкция. Всеки от тях е оборудван с необходимите компоненти и може да се използва и като обикновено колело, задвижвано чрез въртене на педали.