Община Царево не е против инициативата да се изгради паметник на Левски и никога няма да бъде

Община Царево не е против инициативата да се изгради паметник на Левски и никога няма да бъде

Община Царево не е против изграждането на паметник на Васил Левски. Това заявиха от общинската администрацията по повод тиражирани твърдения в социалните мрежи, в медии и сред гражданите, че кметът и администрацията са против паметник на Левски.

От Общината изпратиха позицията си по темата:

"Васил Левски е почитан национален герой, посветил себе си да бъде жертва за освобождението на България. Той не трябва да бъде жертван за политически цели и интриги.

Община Царево не е против инициативата да се изгради паметник на Левски и никога няма да бъде.

От няколко години се формира идеята за пространство в общинския център град Царево, на територията на което да бъдат почетени с паметници, паметни плочи или по др. начин, национални герои на България, вкл. революционери, възрожденци, народни будители, а също и личности, които са тясно свързани с освобождението на нашия край. В тази връзка при обсъждането на предходния бюджет бе повдигнат дебат и за проект "Алея на времето".

Считаме, че такъв проект или паметник трябва да  бъде изграден.

С оглед на постъпилите множество предложения за изграждане на други паметници – на Христо Ботев, на Капитан Петко Войвода, на Хан Тервел, на Мъчениците за свободата на Одринска Тракия, на Никола Вапцаров и във връзка с наличните и към момента военни и други паметници в Царево, е необходимо да се инициира обществено обсъждане за мястото на един такъв проект или мемориален комплекс, за личностите, вида на паметниците и т.н.

Нека следваме заветите на Васил Левски, ревностен християнин и боец за свобода и да не допускаме тази Светла личност да бъде използвана за политически цели и манипулации".