Царевското село Кости отново ще посрещне участници и посетители на фестивала на зелениката. Снимка Архив

Царевското село Кости отново ще посрещне участници и посетители на фестивала на зелениката. Снимка Архив

Община Царево отново ще бъде домакин на Фестивала на зелениката. Той ще се проведе за XVI-ти път на 11-ти и 12-ти май в царевското село Кости. Фестивалът се организира от дирекция на природен парк "Странджа".

Село Кости е разположено в живописната долина на река Велека, село Кости е заобиколено от планински хълмове и вековни гори. Тук са най-големите находища на странджанската зеленика, вид срещащ се само тук.

На югоизток от Кости, над местността "Света Богородица", се намира най-старият бук в Странджа, на възраст около 800 г. Разположението на селото е изключително благоприятно и за извършване на преходи по долината на река Велека, както през Бродилово към Синеморец и Ахтопол, така и срещу течението към Качул и Граматиково, на север към Българи и др.

След официалното откриване на фестивала на 11-ти май, посетителите ще могат да се впуснат в "Приключение за вкуса" - кулинарен конкурс - за най-вкусна странджанска пролетна гозба със сланина и коприва, странджанско дядо и благо с ошаф; да посетят базара с традиционни странджански продукти – ястия, напитки, странджански пчелен мед, ръчни изделия.

"Приключение за духа и находчивостта" обединява фотоконкурса "Съкровищата на ПП "Странджа"; фотолов на редки растения с водач-интерпретатор; познавателна беседа "Съкровищата на ПП "Странджа"; йога на открито - бланс сред природата.

"Приключение за здрави крака и странджански инат" - под това мото ще минат песните и танците под звуците на странджанска музика; туристически маршрути; посещение на пещери;  въжен тролей за малки и за пораснали деца; ще има щафетно бягане, организирано от СНЦ "Зелена Странда" - с условие, единият от двойката участници да е дете до 12-годишна възраст.

В "Приключение за слуха" ще се включат изпълнения на фолклорни групи от Странджа, ще има демонстрации на местни обичаи и традиции; както и музикална вечер под звездите, фестивален огън и сладка раздумка, огнено шоу.

На втория ден от фестивала посетителите ще могат да поемат отново по избран от тях туристически маршрут.