Кастрацията се извършва от ветеринарен лекар и по безболезнен за животното начин. Снимка Община Царево

Кастрацията се извършва от ветеринарен лекар и по безболезнен за животното начин. Снимка Община Царево

Община Царево продължава кампанията за хуманно отношение към бездомните животни, които са на територията на града и съставните селища. Периодично бездомни животни се преглеждат и кастрират от ветеринарен лекар, след което и съгласно законовите изисквания, се пускат на местата, на които са били заловени. За животните със здравословни проблеми се полагат и необходимите грижи и лечение. Закупени са и са поставени на публични места и дървени къщи за подслон през зимата. 

Община Царево поема разходите за кастрация на животни, които живеят на улицата, но някой полага грижи за тях (пред магазини, офиси, жилищни сгради, дворове).

"Ако се грижите за бездомно куче и желаете то да бъде кастрирано, се обадете на тел. 0877420447. След като животното бъде заведено от вас на указания от нас лекар, разходите за кастрация ще се поемат от общината", съобщават от администрацията. Оттам призовават гражданите и гостите на общината за съпричастност към този сложен проблем и апелират да не се изоставят безпризорни домашни любимци, а при възможност да се полагат грижи за такива, които са останали без стопани.

"Призоваваме да няма жестокост към бездомните животни, а при проблемни такива, да бъдат уведомени служителите на общинска администрация на тел. 0877420447 за предприемане на законови действия. И в момента има информационна стратегия за хуманно отношение към бездомните животни на територията на Община Царево", припомнят оттам.