Община Царево не е против дискусията за промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но се противопоставя на подхода проблемите да се решават извън населените места

Община Царево не е против дискусията за промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но се противопоставя на подхода проблемите да се решават извън населените места

С присъствието си на проведена дискусия от неправителствената организация "Зелени Закони" в София независим общински съветник в Царево легитимира спорни решения, заявиха от Община Царево. Срещата е била по повод предлаганите от сдружението промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Според Общината, някои от тези предложения са против интересите на местните хора.

Например предлаганото "Ограничено и временно поставяне на преместваеми обекти". Предложението за промяна е "Преместваемите обекти в зона "А" да не присъстват на терен извън туристическия сезон от 1-ви май до 1-ви октомври. Преместваемите обекти да се преместват - реално през периода октомври - април". Според общинската администрация това предложение  на практика означава всички преместваеми обекти непрекъснато да се поставят и премахват от собствениците им, което ще генерира огромни разходи и затруднения. Редно е такова предложение  да бъде съпроводено от широка експертна дискусия и оценка на въздействието.

Второто предложение е: "До 2 км от плажовете за природосъобразен туризъм да се забрани: строителство, вкл. на инфраструктурни обекти (с изключение на някои видове пътища), поставяне на преместваеми обекти". Според администрацията трябва да има оценка на въздействието и широк експертен и обществен дебат, защото в действителност би означавало в населено място от общината -  град или село, урбанизирана територия, която се намира на 2 км. от въпросния плаж да се забирани изцяло строителството.

Подобна забрана означава, че на 2 км. от плаж за природосъобразен туризъм Корал, в самото село Лозенец, ще бъде забранено строителство, вкл. на инфраструктурни обекти.

"Независимият общински съветник очевидно не е бил наясно какви промени и предложения се обсъждат, а е използвал дискусията за лична предизборна кампания, пропускайки факта, че подобни предложения са против жителите и гостите на общината, чийто интереси би трябвало да защитава. Поставил е отново въпроса за преместваемите обекти на Арапя, отправяйки неверни внушения. Без никаква логика ,с оглед на дискусията и нейния предмет, е изразил негодувание от партньорството на Общината с Български футболен съюз по повод ремонта на градския стадион и използването му за футболни турнири, но и за тренировки на местните младежи.

Наивно е споделил, че трябва да се намери "някаква по-лека форма", без да отчита факта какво точно се обсъжда – още по-рестриктивни мерки за преместваемите обекти, а не узаконяване.

Не отговаря на истината твърдението на независимия общински съветник, че представители на Общината са били поканени на дискусията и не са присъствали. По време на дискусията организатора на срещата го потвърждава – администрацията не е поканена, а е следвало сама да следи за тяхното събитие и да присъства. Потвърждават го и народните представители от Бургас, които са се противопоставили на неверните твърдения в отсъствие на представител на Общината.

Община Царево не е против дискусията за промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, даже има положително становище по някои от предлаганите промени, но твърдо се противопоставяме на подхода проблеми, засягащи развитието на населението места да се решават извън тях", се казва в позицията на Община Царево разпространена до медиите.