Община Несебър: Пестете ток от 18.45 до 21.40 часа

Целта е да не се натоварва мрежата при засилената консумация на ток в резултата на множеството включени климатици. Към призива се присъединиха и от "Слънчев бряг" АД, Българската хотелиерска и рестораноьрска асоциация,СНЦ "Съюз на собствениците - Сл.бряг", НЕК и ЕСО призовават. Поради нарасналото потребление на електроенергия в района на Бургас, свързано със завишеното застрояване и включването на нови потребители в eлектрическата мрежа, както и незаконното присъединените обекти, съчетано и с изключително високите температури, незапомнени от 100 години, се стигна до екстремно високи товари на електроенергийната система в последните дни, което я поставя пред сериозни изпитания.

"Имаме уверението на електроенергийните компании, че се прави всичко необходимо, за да се сведат до минимум прекъсванията в електрозахранването. Надяваме се, че с общи усилия ще успеем да преодолеем тежкия период, поставил на изпитание, както електроенергийната система по Черноморието, така и жителите, хотелиерите и гостите на община Несебър", казаха от община Несебър.

Според тях електроенергийните фирми са обещали, че за следващия туристически сезон ще бъдат взети всички мерки, за да не се стига до подобна ситуация. Работи се в дългосрочен план за изграждане на електроенергийна инфраструктура, която да реши глобално проблема с електроснабдяването в региона. В това са уверили от ръководството на НЕК и Електроенергийния системен оператор (ЕСО).