Община Поморие се присъединява към ООН

 

Атестацията, която са дали комисарите на организацията за тази морска община са отлични и преценката е, че Поморие има огромен потенциал за развитие и отговаря на европейските и световни изисквания за демократичност и прозрачност на местната власт.

С този акт на приобщаване Поморие се превръща в четвъртата българска община - член на голямото семейство на ООН, след София, Бургас и Несебър. В началото на следващата година, на световния конгрес на организацията в Париж, премиерът Бойко Борисов, който включи българските общини в ООН,  ще получи тържествено специалната титла "Почетен президент" на организацията на световните лидери. Борисов е единственият кмет в световната общност, който е оглавил правителството на държавата си.

Общини на нациите за мир към ООН е създадена, за да могат различните общини по света да си сътрудничат и помагат пряко във всички сфери, без посредничеството на държавните власти. Освен кметове на огромни градове по целия свят, в Общностите участват много висши настоящи и бивши политици, големи световни специалисти в различни области на живота, както и собственици и представители на крупни финансови и икономически субекти. Организацията следва основните принципи за демокрация, хуманност, ненасилие, законност и взаимопомощ на ООН и е изработила специална харта, чиито правила са задължителни за присъединилите се към нея.

С присъединяването на Община Поморие се образува една непрекъсната дъга, която свързва 3 общини членки – Бургас, Поморие и Несебър по протежение на крайбрежието. Това създава предпоставки за финансиране и осъществяване на по-мащабни и общественозначими проекти по линия на ООН.