Община Приморско оказва пълно съдействие на органите и предоставя необходимите документи и информация

Община Приморско оказва пълно съдействие на органите и предоставя необходимите документи и информация

Община Приморско започна процедури за дерегистрация на 114 граждани по постоянен и настоящ адрес в съответствие с констатациите на две проверки на компетентните институции, които през последния месец установиха несъответствия със Закона за гражданска регистрация.

На територията на Община Приморско бяха извършени две проверки на адресни регистрации. Първата е инициирана от кмета на Община Приморско със заповед от края на май за нарочно назначена комисия, включваща представители на Община Приморско, Областна администрация Бургас, ТЗ "ГРАО" Бургас и РУП Приморско. Целта на проверката, която обхваща ретроспективно период от една година, е да се идентифицират в аванс потенциално проблематични казуси преди предстоящия местен вот през есента. Това е обичайна практика на територията на Община Приморско, както и в общините в цялата страна, в периода преди провеждане на избори. В резултат на тази проверка и изготвения протокол има установени 10 адресни регистрации, които не отговарят на законовите изисквания. Община Приморско вече е предприела необходимите стъпки по процедурата за дерегистрация, която се очаква да приключи през август.

Втората процедура е стартирана по сигнал от органите на МВР, подаден в община Приморско, както и по заявление на собственик на жилищен имот, който демонстрира желанието си определени лица да бъдат дерегистрирани от адреса, тъй като вече не живеят там. И двата сигнала визират адреси на територията на Приморско - улиците "Тракия" №8, "Тракия" №10 и "Явор" №20.

Във връзка с подадените сигнали своевременно е издадена заповед от кмета на община Приморско за назначаване на междуведомствена комисия, включваща представители на Община Приморско, Областна администрация Бургас, ТЗ "ГРАО" Бургас и РУП Приморско. Органите на МВР са извършили физическа проверка на тези адреси и са снели сведения от собствениците на жилищни имоти. Община Приморско оказва пълно съдействие на органите и предоставя необходимите документи и информация. Според официално подадените към Община Приморско констатации от страна на МВР общо за трите адреса се установява, че на мястото на регистрацията си не живеят 104 граждани.

Става въпрос за регистрации, които са направени от 1980 година насам, като около половината от тези 104 лица са били непълнолетни, към момента на регистрацията. За последната година на трите адреса се установяват нови регистрации на общо само пет лица, като три от тях са новородени през 2022 и 2023 г. Наличието на голям брой лица, регистрирани на един адрес в продължителен период от време - 40 години,  е вследствие на различната правна уредба към момента на голяма част от регистрациите (не се е изисквало съгласие от собственика на имота и минимална жилищна площ).

На база на всички събрани доказателства, комисията е изготвила протокол от проверката с предложение до кмета на общината тези лица да бъдат дерегистрирани от адресите, които не обитават.  Административната процедура е стартирана и следва  да бъде финализирана до края на м. август.

От последните местни избори до април 2023 година на територията на Община Приморско са направени общо 944 регистрации по настоящ адрес, като те са разпределени сравнително равномерно през целия период. Следва да се отбележи обаче, че част от тях са в хотели и почивни бази, където по закон пребиваващите могат да получат регистрация по настоящ адрес за максимум четири месеца и съответно това не им дава право на участие в местните избори. При липса на регистрация на нов адрес обаче системата не заличава автоматично последната направена дори при изтичане на четиримесечния срок. Затова е необходимо от страна на хотелите и почивните бази да бъде подадено такова искане, а Общината има готовност да реагира своевременно с корекция. Според специалисти това е характерен казус за всички черноморски общини, където се правят сезонни регистрации, включително на работещите в сферата на туризма.