Отоплителната система може да гори и отпадна дървесина. Снимки Лина Главинова

Отоплителната система може да гори и отпадна дървесина. Снимки Лина Главинова

Община Средец търси европейски програми, по които да финансира пилотен проект със социална насоченост. Става въпрос за закупуване на система за отопление за домакинствата в общината. "В преговори сме с различни министерства. Ако успеем да намерим финансиране, ще решим, не само социален, но и екологичен проблем в общината", каза кметът на Средец Иван Жабов.

Печката "Чудо" е произведена в Средец. Тя може да гори, както дървета, така и отпадна дървесина, останала след сечта. "Ако едно семейство се отоплява през зимата с 5 кубика дъбови дърва, с тази печка разходът на гориво ще намалее на 3 кубика", обясни производителят Йовко Дойнов. Той направи демонстрация на възможностите на печката и отоплителната система в пенсионерския клуб в Средец. В града и в селата хората масово се отопляват на печки с дърва. Отоплителната система струва около 2500 лева. Но ако Общината спечели европейски средства, домакинствата няма да платят пълната сума за закупуването й.

"Ако успеем да спечелим европейско финансиране, ще можем да почистим и общинските гори от отпадъчната дървесина. Така, вместо да се чудим, какво да я правим, ще може да се използва за горене. От друга страна ще решил и екологичен пролем - ще помогнем за естественото обновяване на горите. А печката ще се произвежда тук, при нас, като по този начин ще бъдат разкрити нови работни места", допълни кметът Жабов.

Галерия