Съветниците от Постоянната комисия за собственост и стопанство разгледаха докладната на Общината. Снимка Пресцентър ОбС Варна

Съветниците от Постоянната комисия за собственост и стопанство разгледаха докладната на Общината. Снимка Пресцентър ОбС Варна

Община Варна иска да придобие държавен имот за изграждането на кръгово кръстовище. Искането на администрацията бе разгледано на заседание на Постоянната комисия за собственост и стопанство в Общинския съвет във Варна. Съветниците подкрепиха желанието на Общината да започне процедура по безвъзмездно придобиване на държавен имот, с който да бъде разширено и обособено кръгово кръстовище в курортен комплекс "Св. св. Константин и Елена", съобщиха от пресцентъра на ОбС - Варна.
Кръговото кръстовище се намира в района на Международния дом на учените "Проф. Фредерик Жолио Кюри". Част от имота на Дома - около 400 кв. м, попадат в обхвата на новото кръстовище, стана ясно на днешното заседание. Засегнати са още два по-малки терена, частна собственост, които предстои да бъдат отчуждени.  
За реализацията на обекта в общинския бюджет за тази година са заделени 871 000 лева. Освен кръговото кръстовище, в годишния план е заложено също допълнително благоустрояване - оформяне на зона за отдих и изграждане на нова чешма с минерална вода.

Докладната записка ще бъде гледана на заседание на местния парламент в края на април. Ако тя бъде приета, ще бъде задействана процедурата. След като получи имота, Община Варна ще продължи изпълнението на проекта.
Ако няма обжалвания и процедурите преминат без спънки, строителните работи може да се осъществят преди началното на активния туристически сезон. В противен случай изпълнението ще започне най-рано през есента.