Планирано е проектите да бъдат реализирани през настоящата година. Снимка Архив Черноморие-бг

Планирано е проектите да бъдат реализирани през настоящата година. Снимка Архив Черноморие-бг

Община Варна ще поеме дълг за реализацията на няколко проекта. Общата стойност на проектите е 119 708 831 лева.

Проект "Благоустрояване, строителство, основен ремонт, реконструкция, рехабилитация на междублокови пространства, детски и спортни площадки/комплекси, и елементи на прилежащата им техническа инфраструктура на територията на Община Варна и основен ремонт/реконструкция на улична мрежа прилежаща към предвидените за благоустрояване междублокови пространства на територията на Община Варна".

Предназначението на проекта е повишаване качеството на живот, социалното включване и екологичната среда, посредством реализиране на обекти по благоустрояване в градската среда. Подобряване на инфраструктурата в междублоковите пространства, както и експлоатационните характеристики на улици/участъци от улична мрежа, създаване на достъпна, комфортна и безопасна среда за гражданите и гостите на Община Варна.

Стойност на проекта: до 38 485 478 лева с ДДС.

Начин на финансиране и обезпечаване: Дългово финансиране в размер до 38 485 478 лева - заем от финансова или кредитна институция.

Вторият проект е: "Благоустрояване на междублокови пространства в район "Владислав Варненчик", ІI-ри микрорайон, включително ул. "Петър Дертлиев" и ул. "Асен Разцветников", гр. Варна“ – II етап: Благоустрояване на пространството, заключено между улица от о.т. 774, през о.т. 775, 776, 778, 779, 767, 766, 765, 764, 763 до о.т. 762, ул. "Асен Разцветников", ул. "Петър Дертлиев" и ул. "Проф. д-р Емил Станчев", в това число основен ремонт на ул. "Петър Дертлиев" и ул. "Асен Разцветников" и благоустрояване на междублоково пространство в район "Владислав Варненчик", "II-ри микрорайон" – източна част, гр. Варна".

Предназначението на проекте е повишаване качеството на живот, социалното включване и екологичната среда, посредством реализиране на обекти по благоустрояване в градската среда. Подобряване на инфраструктурата в междублоковите пространства, както и експлоатационните характеристики на улици/участъци от улична мрежа, създаване на достъпна, комфортна и безопасна среда за гражданите и гостите на Община Варна.

Стойност на проекта е до 9 719 142 лева с ДДС.

Начин на финансиране и обезпечаване: дългово финансиране в размер до 1 514 522 лева - заем от финансова или кредитна институция; финансиране от държавния бюджет в размер на 8 000 000 лева, съгласно  ПМС № 360/10.12.2020 г. за частично финансиране на основен ремонт на ул. "Петър Дертлиев" и ул. "Асен Разцветников" и благоустрояване на междублоково пространство в район "Владислав Варненчик", "II-ри микрорайон" - източна част, гр. Варна"; Собствено финансиране осигурено от бюджета на Община Варна в размер до 204 620 лева.

Третият проект е "Основен ремонт/реконструкция на улична мрежа на територията на Община Варна".

Предназначението е за подобряване на инфраструктурата в междублоковите пространства и облика на градската среда, подобряване на експлоатационните характеристики на улици/участъци от улична мрежа, създаване на достъпна, комфортна и безопасна среда за гражданите и гостите на Община Варна.

Стойност на проекта е до 30 304 211 лева с ДДС.

Начин на финансиране и обезпечаване: дългово финансиране в размер до 30 000 000 лева - заем от финансова или кредитна институция; Собствено финансиране осигурено от бюджета на Община Варна в размер до 304 211 лева.

Четвъртият проект е: "Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища на територията на Община Варна".

Предназначението на проекта е в изпълнение на програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 г. – 2022 г., одобрена с Решение №543 от 03.08.2020 г. на Министерски съвет, община Варна ще реализира 12 обекта от образователната инфраструктура.

Стойност на проекта е до 41 200 000 лева с ДДС.

Начин на финансиране и обезпечаване: дългово финансиране в размер до 10 000 000 лева - заем от финансова или кредитна институция; финансиране от държавния бюджет в размер до 31 200 000 лева.

Бюджетът на Варна за 2021 г. с 64 млн. лв. по-висок от предходната