Заседанието на комисията се състоя онлайн

Заседанието на комисията се състоя онлайн

Фонд "Култура" ще подкрепи индивидуални артисти и организации в създаването на проекти, свързани с честването на "100 години Варна - курортен град". Това е заложено в насоките  за кандидатстване по направленията на общинския фонд за 2021 г., които членовете на Постоянната комисия "Култура и духовно развитие" одобри на първото за годината заседание, което се проведе онлайн.

Акцент тази година ще бъде поставен върху проектите, фокусирани върху културния туризъм. Индивидуални артисти, които предложат продукти, популяризиращи дестинация Варна в местен, национален и световен мащаб, ще могат да получат до 5 000 лева от общинския бюджет. За културни организации финансовата подкрепа ще е до 10 000 лева.

В сила остават облекченията относно собственото финансиране. Кандидатите ще трябва да осигурят 5%, а не 30% собствен финансов принос, както беше заложено преди началото на пандемията. Допустимият процент на административните разходи в бюджета на проектите също остава от 10% до 25%.

Бюджетът по фонд „Култура“ тази година ще е 1 млн. лева, разпределени в две сесии. Срокът на подаване на документите по първата сесия е от 25 януари до 28 февруари 2021 г. Втората сесия е насрочена за периода 1 март – 1 април 2021 г.

В двете сесии ще могат да се внасят проектни предложения по всички направления, с изключение на "Нови фестивали и конкурси". Това направление беше спряно заради пандемията и ще бъде неактивно и през 2021 г.