ДКЦ Света Климентина също ще бъде подпомогнато със средства от общинския бюджет

ДКЦ Света Климентина също ще бъде подпомогнато със средства от общинския бюджет

Община Варна ще отпусне до 64 000 лева на петте диагностично-консултативни центъра, в които вече има или предстои да бъдат открити COVID-кабинети. Решението бе взето с голямо мнозинство на днешното онлайн заседание на Общинския съвет.

Две от зоните - тези в ДКЦ 1 "Св. Клементина" и в ДКЦ "Чайка", вече работят, а другите три са в процес на разкриване. Навсякъде организацията е направена така, че да не се допуска смесване на пациентопотока, съобщи пред съветниците Анастасия Георгиева, директор на дирекция "Здравеопазване" към Община Варна.

ДКЦ "Св. Иван Рилски" в квартал "Аспарухово", ДКЦ III Варна в жк. "Владислав Варненчик" и ДКЦ V "Св. Екатерина" ще получат до 16 000 лева. В трите общински лечебни заведения COVID-кабинетите ще работят по осем часа в делнични дни.

С до 8 000 лева ще бъдат подпомогнати другите две ДКЦ-та. ДКЦ 1 "Св. Клементина" поема хора със съмнения за зараза с COVID-19 през почивните дни, а ДКЦ "Чайка" работи в делничните дни от 10:00 до 14:00 часа.

През изминалия уикенд през кабинета в ДКЦ "Св. Клементина" са преминали 84 пациенти. На 78 души са били направени бързи антигенни тестове, като на 28 от тях резултатът е бил положителен. Двама от пациентите са били изпратени за хоспитализация, а един човек е отказал да бъде приет в болница.

Пациентите се насочват към тези кабинети по преценка на личния лекар за клиничен преглед и/или за медико-диагностични изследвания. Досега хората с грипоподобни симптоми се изпращаха към спешните кабинети на многопрофилните болници "Св. Анна" и "Св. Марина", което водеше до струпване на пациенти. С разкриването на новите COVID зони това ще бъде избегнато и работата на лечебните заведения за болнична помощ ще се облекчи, бе изтъкнато още по време на днешното заседание.