Кметът на Варна Благомир Коцев (вляво) проведе традиционната си оперативка. Снимка Община Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев (вляво) проведе традиционната си оперативка. Снимка Община Варна

Община Варна ще подготви документи и ще поиска от Областна администрация първоначално достъп, а впоследствие и управление и стопанисване на Младежката площадка, която е в окаяно състояние. Теренът вече два пъти е искан при предходното управление, но прехвърлянето е било отказано. Кметът на Варна Благомир Коцев нареди още по време на оперативката да се поиска за управление и бившия атракцион, който преди години е функционирал като летен бобслей. Целта е двата обекта да бъдат почистени и възстановени.

Градоначалникът разпореди също да се изготви списък, придружен с карта, за всички терени общинска собственост, които са отредени за озеленяване и на тях могат да бъдат изградени паркове. По думите на директора на дирекция „Общинска собственост", най-много такива площи има в районите „Вл. Варненчик", „Младост" и по-малко - в „Приморски".

"Община Варна трябва да започне да предприема стъпки и залага средства в бюджета за ремонт на сгради, които са недвижима културна ценност", каза още Коцев. Директорът на дирекция „Общинска собственост" докладва, че сред старите сгради има такива, в които частично има собственост на общината, а 100% общинска собственост е само къщата на ул. „Преслав" № 22.

По време на оперативката на кмета бе представен и анализ на сградите, в които общината притежава съсобственост, както и мерките, които могат да се предприемат по естетизирането им, съгласно закона и правния статут.