Скулптурата пред Обсерваторията ще бъде изолирана с ограда, докато текат възстановителните дейности. Снимка Община Варна

Скулптурата пред Обсерваторията ще бъде изолирана с ограда, докато текат възстановителните дейности. Снимка Община Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Тя е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът й. Дейностите включват укрепване на увредените елементи и тяхното повторно изграждане с цимент и покриване с медни листи, както е в оригиналното изпълнение на автора.  

От Община Варна информират гражданите и посетителите на града, че поради технологичното време, което е нужно за окончателното довършване на реставрацията, скулптурата пред Обсерваторията ще бъде изолирана с ограда.

Пластиката на Коперник представлява скулптурно изображение на астронома с глобус в ръка, издигната върху масивен постамент. Открита е с официална церемония през 1968 г.

Припомняме, че Община Варна продължава с дейностите по почистване на знакови паметници в града. Вече са освежени бронзовите бюстове и каменните постаменти на паметника на Никола Вапцаров до Дома на архитекта и на Иван Вазов в Морската градина. Почистен е и паметникът на Иван Церов на площад "Независимост". Предстои почистване и на част от паметниците в Алеята на Възраждането в Морската градина.