Отчетите на дружествата бяха разгледани на заседание на Постояннната комисия по собственост и стопанство в Общински съвет Варна. Снимка ОбС - Варна

Отчетите на дружествата бяха разгледани на заседание на Постояннната комисия по собственост и стопанство в Общински съвет Варна. Снимка ОбС - Варна

Повечето общински болници и ДКЦ-та в община Варна са приключили миналата година на печалба. Това сочат финансовите им резултати, които бяха разгледани на днешното заседание на Постояннната комисия по собственост и стопанство в Общински съвет Варна.

Сред най-успешните във финансово отношение лечебни заведения е Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко Марков – Варна със 186 000 лева печалба, следвана от ДКЦ "Чайка" със 109 000 лева. Традиционно добри резултати показват ДКЦ III, ДКЦ IV, ДКЦ  V, Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина – Варна. Специализираната болница по акушерство и гинекология "Проф. д-р Димитър Стаматов", която миналите години отчиташе отрицателни показатели, този път има текуща печалба в размер на 48 000 лева.

На минус са ДКЦ "Св. Иван Рилски" в квартал "Аспарухово", ДКЦ "Св. Клементина" и Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна. 

Почти всички лечебни заведения отчитат увеличение на приходите от различни източници, но и ръст на разходите - основно за заплати, осигуровки и материали. През 2020 г. има повишение на основните месечни възнаграждения на персонала. Значително са увеличени и разходите за дезинфектанти, предпазни средства и консумативи.

През изминалата година болниците и ДКЦ-та бяха подпомогнати от Община Варна. От местната хазна бяха отпуснати 64 000 лева на петте диагностично-консултативни центъра с COVID кабинети и 48 000 лева за екипите, работещи на първа линия в тези лечебни заведения.

Въпреки несигурността, породена от  COVID-пандемията, здравните заведения продължиха с инвестициите в апаратура и подобряване на материалната база. От ДКЦ V обявиха, че първи във Варна са въвели телемедицинско мониториране на пациенти с COVID-19. Системата проследява от разстояние няколко жизнени показатели, като пулс, сатурация, температура на пациента и при влошаване може бързо да се реагира.

Членовете на комисията приеха отчетите на общинските здравни заведения и освободиха от отговорност техните управители, с изключение на доц. Христо Ганчев, който ръководи болницата за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания.