Тече оценка на най-спешните ремонти на пътни съоръжения, които трябва да се направят. Снимка АПИ

Тече оценка на най-спешните ремонти на пътни съоръжения, които трябва да се направят. Снимка АПИ

Обстановката в община Царево се нормализира. С помощта на екипите от МВР се извеждат туристите. Тече оценка на най-спешните ремонти на пътни съоръжения, които трябва да се направят. В най-кратки срокове ще бъдат осигурени средства от Агенцията за пътна инфраструктура.

По информация на МВР до 7.30 часа тази сутрин няма нито един сигнал за бедстващи или нуждаещи се хора. Няма нови жертви. Идентифицираните са четири – двама мъже и две жени.

Социалните работници вече са направили огледи на пострадали имоти в част от засегнатите населени места – в село Кости, село Лозенец и Царево. Приети са първите заявления за отпускане на еднократна помощ до 1512 лева. Тя ще бъде изплатена до края на месеца. Днес социалните работници продължават с огледите на пострадалите имоти в Ахтопол и Варвара.

На язовирите Хаджи Яне и Потурнашки се извършва контролирано изпускане на вода. Според  служители на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор няма опасност от ново преливане през стените. Издадени предписания да се източат до кота мъртъв обем. Отводняването на засегнати гаражи и мазета по хотелите ще продължи. Днес трябва да започне монтажът на металния мост на пътя Царево – Ахтопол, след като разрушеният бъде демонтиран. Работи се и по възстановяване на моста в Царево.

До обяд се очаква да бъде възстановено и водоподаването в Резово, след подмяна на помпа.

Екипите на Министерството на отбраната помагат с техническа и инженерна експертиза в анализа на щетите върху инфраструктурните обекти. Армията е в готовност да окаже и подкрепа с военнослужещи и високопроходима техника във всеки момент, ако кризисният щаб към общината прецени, че е необходимо.