Обучението е по инициатива на Министерството на вътрешните работи. Снимки Областна управа

Обучението е по инициатива на Министерството на вътрешните работи. Снимки Областна управа

Директори на бургаски гимназии бяха запознати какво да бъде поведението и действието при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора  Това стана на работната среща.

Повод за срещата станаха получените множество имейли в началото на април за поставени взривни устройства в училищата в Бургаска област. Лектори бяха комисар Кирил Желев - Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" и д-р Лъчезар Милушев от Военна академия "Г. С. Раковски" - София. Целта е чрез информиране с процедурата да се постигне единодействие от училищните ръководства при възникване на ситуация, за да се гарантира безопасността на учениците, на педагогическия и непедагогически персонал, както последващо и организиране на учебния процес.

Директорът на ОД на МВР Бургас старши комисар Калоянов обяви, че ще възложи на началниците на районните полицейски управление в областта да се свържат с директорите на училищата и съвместно да изготвят планове за действия при заплаха за поставени взривни устройства. Областният управител Мария Нейкова допълни, че след въвеждането на плановете за действие, ще бъдат организирани и практически обучения.

Бургас е първият град в страната, в който се провежда информационната среща. Министерството на вътрешните работи планира такива информационни срещи да се проведат в цялата страна.

Галерия