Обучението има за цел да покаже какви са правата и възможностите на хората от този сектор

Обучението има за цел да покаже какви са правата и възможностите на хората от този сектор

Обучават музиканти, артисти и продуценти на безплатен семинар. Той ще се проведе на 6-ти декември в Модерен театър - Бургас. Семинарът се организира от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) и Българската музикална асоциация (БМА).

Причината е, че пандемията от COVID-19 и последвалата криза извадиха на преден план редица проблеми при артистите в музикалния сектор, които засягат правилното и успешно разпространение на техните творчески продукти така, че те да достигат по-лесно до своята публика. Ето защо е добре да се запознаят музикантите с различните възможности на дигиталните платформи, музикалните лицензи, както и с това какви са техните юридически и данъчно-осигурителни права и задължения. На форума ще бъдат представени също дейности и проекти на двете организации, от които изпълнителите могат да се възползват.

Всяка среща ще бъде осъществена в два модула. В първия Станислава Армутлиева - председател на Управителния съвет на БАМП, ще представи различни дигитални платформи и начините за лицензиране на музикални права към тях, какво е ISRC код, какви са юридическите особености на правата на музикантите, какви са маркетинговите инструменти за популяризиране на музика.

Във втория модул председателят на Българска музикална асоциация проф. Христо Йоцов ще говори за дейностите на организацията, а изпълнителният й директор д-р Мирена Станева ще разкаже за основните направления, по които БМА работи в полза на музикалния сектор. Предвижда се и отворена дискусия с членове на Управителния съвет и екипа на БМА с цел идентифициране на конкретни проблеми, които възпрепятстват успешната работа на музикантите и дефиниране на основни специфични нужди за възстановяване на сектора в различните региони в страната.