Жури с председател Аксиния Михайлова (третата отляво надясно) определи Топ 5 на авторите. Снимка Архив Черноморие-бг

Жури с председател Аксиния Михайлова (третата отляво надясно) определи Топ 5 на авторите. Снимка Архив Черноморие-бг

Обявиха авторите, които влизат в Топ 5 на националния литературен конкурс на името на Христо Фотев. Един от тях ще получи отличието в тазгодишното девето издание на конкурса, което съвпада и с 90-тия рожден ден на поета. Жури с председател Аксиния Михайлова и и членове - Добрина Топалова, Бина Калс от Бургаска писателска общност, Иван Сухиванов - Сдружението на българските писатели, Боян Ангелов - Съюз на българските писатели, Силва Хаджиян - Министерството на културата, Цвета Дичева от квотата на Община Бургас, обяви претендентите за наградата. Имената на поетите по азбучен ред са:

1. Виолета Кунева - "Кучето на Персефона" - заради прецизността на изказа и лекотата, с която се движи между конкретно и метафорично, видимо и невидимо, търсейки просеки между тях, разширявайки земното, преобразувайки мита; заради смелостта да погледне страховете, загубите, тъмните страни в душата, да ги приеме, опитоми и положи в онова светло единство, което е животът.

2. Георги Николов - "Както се отваря небе" - за стихове, които съхраняват родилните петна на поетичния усет за вселената – лекокрила музика и парадоксална игра с думите… Прокуждане на прашинки от мита, за да се превърнат в перли през раковината на една глъбинна чувствителност… За съкровената и скептична едновременно поезия, извеждаща ни от сумрака, за да надделеем над непосилното си човешко битие.

3. Едвин Сугарев - "Блудни синове" - за нейната емоционална и стилова монолитност, така че всяко стихотворение "поотделно и всички заедно съграждат целостта", за мъдростта, натоварена със знание и памет, с която блудният син приема себе си и се връща в това, което предстои.

4. Ина Иванова - "Нещата, за които мълчим" - заради ярката сензитивност и особената плътност на съдържание и форма на един оригинален език. За поетическия синтез, който се стреми да достигне зоните на неизречимото. На трансцедентното (поемата "Мелтеми"). На сложните човешки състояния. Поезия, в която образите дълбинно тълкуват абстрактното. За интензивността и кулминациите в перцепцията, които оформят ярките сюжетни планове.

5. Керана Ангелова - "Дървото с наровете" - заради уникалния поетичен свят, в който всички други речи са погълнати от могъщата архетипна воля на поетичното: образите преливат от синестезийна магия, а поетичният език едновременно и с удивителна емоционално-мистична лекота, и с дионисиевска чувственост свързва процепите между цивилизации, времена и пространства, митове и лични мигове, интимизира връзката между човека и Бога – припомня лечебната сила на първичния ни корен в битието.

Името на победителя ще бъде обявено на специална церемония, която ще се състои на 25-ти март, Благовещение и датата на рождението на Христо Фотев. Носителят на отличието ще получи парична премия в размер на 4000 лева, диплом от Община Бургас и пластика "Златно перо" от Съюза на българските писатели.

Тази година ще бъде връчена и извънредна награда в памет на поета и дългогодишен редактор на списание "Море" Росен Друмев.

Емоционален музикално-поетичен спектакъл на бургаския режисьор Христо Симеонов ще бъде подарък за годишнината от рождението на Христо Фотев. В него ще прозвучи и запис с глас на поета.